BEOGRADSKI UNIVERZITET ODRŽAO POZICIJU: Rektorka Popović zadovoljna plasmanom na Šangajskoj listi

Lj. BEGENIŠIĆ

16. 08. 2020. u 20:30

UNIVERZITET u Beogradu ostvario je odličan rezultat.

БЕОГРАДСКИ УНИВЕРЗИТЕТ ОДРЖАО ПОЗИЦИЈУ: Ректорка Поповић задовољна пласманом на Шангајској листи

Foto: Aleksa Stanković

Konkurencija u visokom obrazovanju u celom svetu je velika.

Ovako je rektorka našeg najvećeg i najstarijeg univerziteta prof. dr Ivanka Popović, za "Novosti", prokomentarisala plasman UB na Šangajskoj listi na kojoj se našao između 401. i 500. mesta. Time je zadržao prošlogodišnju poziciju.

Rektorka je dodala da će se efekti Zakona o nauci i istraživanju i Zakona o Fondu za nauku osetiti tek za nekoliko godina.

- Rangiranje uzima u obzir naučne rezultate iz prethodnih godina. Ovaj rezultat potvrđuje poziciju Univerziteta u Beogradu kao jednog od vodećih univerziteta u ovom delu Evrope - ocenila je Ivanka Popović.

Inače, Univerzitet u Beogradu najbolje je bio rangiran 2017. godine, kada se nalazio između 201. i 300. mesta, a prvi put se na ovoj prestižnoj listi našao 2012. godine.

Međutim, Univerzitet u Novom Sadu više nije među 1.000 najbolje rangiranih univerziteta u svetu. On je prošle godine zauzeo poziciju između 901. i 1000. mesta, dok se ove godine nije našao na listi.

KRITERIJUMI

ŠANGAJSKA lista objavljuje se od 2003. godine i uzima u obzir šest kriterijuma kako bi se napravila razlika među 500 univerziteta od 1.200, koliko je registrovano u svetu. Među kriterijumima su i broj dobitnika Nobelove nagrade među bivšim studentima, objavljeni radovi u časopisima "Sajens" i "Nejčer"...

Od univerziteta u regionu, Zagrebački zauzima od 401. do 500. mesta, a Univerzitet u Ljubljani je ove godine na mestima od 501. do 600.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a