VAKCINU TESTIRAJU U TURSKOJ I BRAZILU: Za dve nedelje počinje masovna proizvodnja cepiva protiv korone, Rusija odbacuje kritike sa Zapada

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 08. 2020. u 09:38

NA kritike sa Zapada, uglavnom iz SAD i Nemačke, da su Rusi registrovali vakcinu prerano, ne poštujući do kraja proceduru istraživanja, u Moskvi su reagovali spokojno, tvrdeći da su primedbe neosnovane.

ВАКЦИНУ ТЕСТИРАЈУ У ТУРСКОЈ И БРАЗИЛУ: За две недеље почиње масовна производња цепива против короне, Русија одбацује критике са Запада

Novosti

Ministar zdravlja Ruske Federacije Mihail Muraško je izjavio u sredu da na Zapadu kritikuju brzinu pravljenja ruske vakcine, jer ih je uhvatio strah od konkurencije.

- Osećajući konkurentske prednosti Rusije, na Zapadu su počeli bez ikakvih osnova da kritikuju našu vakcinu - istakao je ministar Muraško.

On je objasnio da ruski naučnici nisu počeli od nule da prave vakcinu, već su imali veliko iskustvo sa vakcinom protiv MERS-a i ebole. Zbog toga su u Institutu Nikolaja Gamaleje u Moskvi bili u znatnoj prednosti nad ostalima. Kako slikovito kaže direktor "Gamaleje" akademik Aleksandar Ginzburg - "imali su raketu kojoj su dali bojevu glavu".

Za rusku vakcinu postoji veliko interesovanje. Ona će se uskoro testirati u Turskoj i više arapskih zemalja, kao i u Brazilu i Argentini. Posebno su zainteresovani u Brazilu, koji je sada na drugom mestu po broju zaraženih koronom u svetu.

ZA DECU MANjA DOZA

DIREKTOR Instituta "Gamaleja" akademik Ginzburg izjavio je da će se za vakcinaciju dece napraviti posebna doza vakcine protiv korone.

- Vakcinu koju smo napravili prilagodićemo za decu. Biće manja doza, kao i različit način davanja - kazao je Ginzburg i dodao da će ispitivanje dečje vakcine početi kad završe istraživanja na svim kategorijama odraslih. - Ispitivanja će biti u kategorijama do 12 i preko 12 godina starosti. Ta vakcina se sigurno neće davati deci pre 2021.

Da bi dokazao da veruje u efikasnost i bezbednost vakcine, ministar Mihail Muraško je rekao da će on vakcinu primiti uskoro, dakle ovog meseca. Za dve nedelje trebalo bi da počne masovna proizvodnja vakcine, a prvi će je dobiti medicinari i prosvetni radnici. Do sada su u Rusiji vakcinu primili samo dobrovoljci, njih oko sto, u vojnoj bolnici "Burdenko", kao i u Institutu pri Medicinskom univerzitetu Sečenova u Moskvi.

Vakcinu će za masovnu upotrebu proizvoditi "Gamaleja", kao i moskovske kompanije "Binofarm" i "R-farm". Kompanija "R-farm" potpisala je ugovor i sa britanskom firmom "Astra-Zeneka", da njenu vakcinu proizvode u Rusiji.

Inače, Svetska zdravstvena organizacija želi da proveri podatke o ispitivanjima ruske vakcine, kako bi njeni eksperti utvrdili da li je poštovana procedura, da li je efikasna i bezbedna. Da to insistiranje SZO ne bi zvučalo kao napad na ruski naučni uspeh, Rusima se čestita na svim dostignućima u oblasti istraživanja na preparatima protiv infekcija.

KRITIKE IZ AMERIKE

NAJŽEŠĆE kritike ruske vakcine stigle su iz Amerike. Pomoćnica predsednika SAD Kelijan Konvej izjavila je kako Rusi zaostaju u radu na vakcini od Amerikanaca, kao i da je u Rusiji ona probana na malom broju dobrovoljaca. Trampova pomoćnica je rekla da oni prave šest vakcina protiv korone. Vakcina u SAD bi trebalo da bude gotova do početka novembra. Glavni američki infektolog Entoni Fauči je rekao da sumnja da su Rusi ispunili sve kriterijume za testiranje vakcine, kao i da je u SAD ta procedura znatno stroža. Iz Rusije odgovaraju da su oni radili na čak 50 varijatni vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri