VAKCINU TESTIRAJU U TURSKOJ I BRAZILU: Za dve nedelje počinje masovna proizvodnja cepiva protiv korone, Rusija odbacuje kritike sa Zapada

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 08. 2020. u 09:38

ВАКЦИНУ ТЕСТИРАЈУ У ТУРСКОЈ И БРАЗИЛУ: За две недеље почиње масовна производња цепива против короне, Русија одбацује критике са Запада

Novosti

NA kritike sa Zapada, uglavnom iz SAD i Nemačke, da su Rusi registrovali vakcinu prerano, ne poštujući do kraja proceduru istraživanja, u Moskvi su reagovali spokojno, tvrdeći da su primedbe neosnovane.

Ministar zdravlja Ruske Federacije Mihail Muraško je izjavio u sredu da na Zapadu kritikuju brzinu pravljenja ruske vakcine, jer ih je uhvatio strah od konkurencije.

- Osećajući konkurentske prednosti Rusije, na Zapadu su počeli bez ikakvih osnova da kritikuju našu vakcinu - istakao je ministar Muraško.

On je objasnio da ruski naučnici nisu počeli od nule da prave vakcinu, već su imali veliko iskustvo sa vakcinom protiv MERS-a i ebole. Zbog toga su u Institutu Nikolaja Gamaleje u Moskvi bili u znatnoj prednosti nad ostalima. Kako slikovito kaže direktor "Gamaleje" akademik Aleksandar Ginzburg - "imali su raketu kojoj su dali bojevu glavu".

Za rusku vakcinu postoji veliko interesovanje. Ona će se uskoro testirati u Turskoj i više arapskih zemalja, kao i u Brazilu i Argentini. Posebno su zainteresovani u Brazilu, koji je sada na drugom mestu po broju zaraženih koronom u svetu.

ZA DECU MANjA DOZA

DIREKTOR Instituta "Gamaleja" akademik Ginzburg izjavio je da će se za vakcinaciju dece napraviti posebna doza vakcine protiv korone.

- Vakcinu koju smo napravili prilagodićemo za decu. Biće manja doza, kao i različit način davanja - kazao je Ginzburg i dodao da će ispitivanje dečje vakcine početi kad završe istraživanja na svim kategorijama odraslih. - Ispitivanja će biti u kategorijama do 12 i preko 12 godina starosti. Ta vakcina se sigurno neće davati deci pre 2021.

Da bi dokazao da veruje u efikasnost i bezbednost vakcine, ministar Mihail Muraško je rekao da će on vakcinu primiti uskoro, dakle ovog meseca. Za dve nedelje trebalo bi da počne masovna proizvodnja vakcine, a prvi će je dobiti medicinari i prosvetni radnici. Do sada su u Rusiji vakcinu primili samo dobrovoljci, njih oko sto, u vojnoj bolnici "Burdenko", kao i u Institutu pri Medicinskom univerzitetu Sečenova u Moskvi.

Vakcinu će za masovnu upotrebu proizvoditi "Gamaleja", kao i moskovske kompanije "Binofarm" i "R-farm". Kompanija "R-farm" potpisala je ugovor i sa britanskom firmom "Astra-Zeneka", da njenu vakcinu proizvode u Rusiji.

Inače, Svetska zdravstvena organizacija želi da proveri podatke o ispitivanjima ruske vakcine, kako bi njeni eksperti utvrdili da li je poštovana procedura, da li je efikasna i bezbedna. Da to insistiranje SZO ne bi zvučalo kao napad na ruski naučni uspeh, Rusima se čestita na svim dostignućima u oblasti istraživanja na preparatima protiv infekcija.

KRITIKE IZ AMERIKE

NAJŽEŠĆE kritike ruske vakcine stigle su iz Amerike. Pomoćnica predsednika SAD Kelijan Konvej izjavila je kako Rusi zaostaju u radu na vakcini od Amerikanaca, kao i da je u Rusiji ona probana na malom broju dobrovoljaca. Trampova pomoćnica je rekla da oni prave šest vakcina protiv korone. Vakcina u SAD bi trebalo da bude gotova do početka novembra. Glavni američki infektolog Entoni Fauči je rekao da sumnja da su Rusi ispunili sve kriterijume za testiranje vakcine, kao i da je u SAD ta procedura znatno stroža. Iz Rusije odgovaraju da su oni radili na čak 50 varijatni vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Bez Vakcine Ne

13.08.2020. 11:54

Ово са тестирањима постаје напорно... Довољно је да вакцинација не буде обавезна, па онда ко жели, он се вакцинише, или се не вакцинише, зависно од тога да ли верује да је вакцина добра, или не верује, а можда има и неке друге разлоге. Ради подсећања, Џенер је направио вакцину против великих богиња крајем XVIII века, а тестирао ју је на једном сеоском слузи, и пошто је слуга преживео, и уз то постао отпоран на велике богиње, то је било довољно, и постала је општеприхваћена, па, на пример, иако су Француска и Велика Британија биле у рату, Наполеон је почетком XIX века отпочео вакцинацију у Француској, није сакривана вакцина чак ни ратним непријатељима, а Џенера ја Наполен одликовао, иако је Џенер био Британац, и није било проблема да добије одликовање. Ово постаје невиђено свеколико дрндање. Пушта се догма од 1% преноса при потпуном маскирању, иако се не зна на коме је, када и како утврђена, него само некако килаво делује, а по проби у Србији, рекао бих и на другим местима, као да пренос није баш тако низак, него знатно, знатно виши и то у садејству са физичким растојањем, јер да није тако, до сада би епидемија била заустављена. Али зато, не дај боже вакцина, па ни добровољно, него читава метанија.