LAZAR 3 GAZI SVE PRED SOBOM: Veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica

Novosti online

10. 08. 2020. u 16:16

OPREMANjE Vojske Srbije novim borbenim vozilima Lazar 3, koji je proizvod domaće odbrambene industrije, predstavlja veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica i značajan doprinos procesu unapređenja operativnih sposobnosti vojske.

ЛАЗАР 3 ГАЗИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Велики искорак у заштити пешадијских јединица

Foto: Ministarstvo odbrane

Višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš Lazar 3 uvedeno je u naoružanje Vojske Srbije, a u toku je izrada novih serija ovog vozila za vojsku. Namenjeno je jedinicama pešadije i specijalnim jedinicama, konstruisano je u skladu sa najsavremenijim trendovima u razvoju oklopnih vozila točkaša. Odlikuje se visokom mobilnošću i zaštitom snaga.

Lazar 3 može biti opremljen različitim vrstama naoružanja poput daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom (DUBS) 12.7 mm M-15 i kupolom sa topom 30 mm, što mu omogućavaju dejstva po ciljevima na zemlji kao što su lako oklopljena i logistička vozila, komandna mesta i neprijateljska živa sila, i po ciljevima u vazduhu – helikopterima i bespilotnim letelicama.

Pogon 8x8 i savremeni sistem nezavisnog vešanja svih osam točkova, oklopnom borbenom vozilu Lazar 3 omogućavaju visoku prohodnost i nosivost. Pogonska grupa smeštena je u prednjem desnom delu vozila, u kapotiranom prostoru koji je potpuno zaptiven od prostora posade, a centralni razvod pogona obezbeđuje distribuciju momenta do svih točkova. Sve osovine su pogonske dok su prve dve upravljačke.

Ovo borbeno vozilo poseduje i visoko sofisticiranu, modularnu balističku i protivminsku zaštitu. Oklopno telo Lazara 3 izrađeno je od pancirnog čelika i obezbeđuje mogućnost ugradnje spall liner-a, za zaštitu od krhotina.

Broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno. Kada je vozilo naoružano daljinski upravljanom borbenom stanicom (DUBS) broj članova posade je 12 – komandir, vozač, nišandžija i devet vojnika, a u slučaju ugradnje kupole broj članova posade smanjuje se za jednog vojnika.

Sistem za kondicioniranje vazduha obezbeđuje funkcionisanje vozila i posade u ekstremnim klimatskim okruženjima, a puškarnice koje poseduje Lazar 3 zaštićene su balističkim staklom i omogućavaju da vojnici koji se prevoze u njemu budu u mogućnosti da uz pomoć streljačkog naoružanja reaguju na potencijalne pretnje i pomognu vizuelnim uočavanjem.

Foto: Ministarstvo odbrane

Točkaš Lazar 3 može da razvije maksimalnu brzinu do 110 kilometara na sat. Izuzetnih je manevarskih sposobnosti koje mu omogućavaju da ostvari podužni nagib 60 %, bočni nagib 30 %, savlada vertikalne prepreke od 0.55 metara, rov od dva metra i vodene prepreke od 1.6 metara.

Zahvaljujući moderanom pristupu oklopne zaštite, pokretljivosti i vatrenoj moći, oklopno borbeno vozilo Lazar 3 može se koristiti za realizaciju brojnih zadataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet