Jelovnik za preplanuli ten OVAJ REŽIM ISHRANE POMAŽE DA SPREČITE opekotine od sunca

V. N.

nedelja, 09. 08. 2020. u 07:00

Јеловник за препланули тен ОВАЈ РЕЖИМ ИСХРАНЕ ПОМАЖЕ ДА СПРЕЧИТЕ  опекотине од сунца

Depositphotos

U ŽELjI da što pre pocrnite, ne bi trebalo da se pržite na suncu satima, jer uz preplanuo ten možete da "dobijete" i brojne kožne probleme kao što su opekotine, iritacije, alergije, depigmentacije, a dugoročno i ozbiljnija oboljenja kao što je rak kože.

Postoji daleko zdraviji načini da se ubrza proizvodnja melanina - pigmenta - u koži. Melanin, osim što daje bakarni ton, zapravo kao glavnu funkciju ima zaštitu od pojačanog izlaganja štetnom zračenju.

Da biste pospešili i ubrzali proizvodnju melanina, potreban je odgovarajući izbor na trpezi. Na prvom mestu, to su namirnice životinjskog porekla, jer sadrže brojne nutritijente koji utiču na proizvodnju melanina. Jedan od najbitnijih je mineral bakar. I brojne druge namirnice sadrže bakar, kao i tirozin, koji su glavni za proizvodnju pigmenta odgovornog za lep preplanuli ten.

Zato, što više u svoju ishranu treba da uvedete orašaste plodove i mahunarke, posebno bademe, kikiriki i pasulj. Tamno lisnato povrće takođe može da bude od pomoći, kao i avokado, banane, žitarice od celog zrna i crna čokolada.


Ponedeljak

Doručak: dva barena jajeta i salata od krastavca i parče integralnog hleba

Ručak: kuvani pasulj i salata od zelenog lisnatog povrća po izboru, zasladite se na kraju crnom čokoladom
Večera: šaka badema, parče hleba sa namazom po izboru i šolja jogurta


Utorak

Doručak: sardina i salata od paradajza i parče integralnog hleba

Ručak: riba i salata od zelenog lisnatog povrća po izboru, zasladite se na kraju crnom čokoladom
Večera: šaka oraha, tanjir palente i šolja jogurta


Sreda

Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i suvim voćem po izboru

Ručak: kuvana boranija sa salatom od paradajza, zasladite se na kraju crnom čokoladom
Večera: šaka kikirikija, dva barena jajeta i šolja jogurta


Četvrtak

Doručak: tunjevina sa salatom i hlebom

Ručak: riblja čorba i bareni i začinjeni krompir, zasladite se na kraju crnom čokoladom
Večera: šaka lešnika, parče sira, integralni hleb i paradajz


Petak

Doručak: palenta sa jogurtom ili parčetom sira

Ručak: barena teletina sa testeninom i salatom po izboru, zasladite se na kraju crnom čokoladom
Večera: šaka indijskih oraha, dva barena jajeta i šolja jogurta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)