PRIZRENSKA LIGA: Temelj sna o Velikoj Albaniji

J. S.

20. 07. 2020. u 22:59

ПРИЗРЕНСКА ЛИГА: Темељ сна о Великој Албанији

Foto: KCNS

ISTORIČAR Srđan Graovac za jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada u svom julskom predavanju govorio je na temu “Prizrenska liga – temelj sna o Velikoj Albaniji“ koja je i danas više nego aktuelna.

Graovac je predstavio uzroke i nastanak Prizrenske lige, kao i njene ciljeve i delovanja. Kako je sam nastanak Prizrenske lige prouzrokovan dejstvom velikih sila, tako je i njeno gušenje delo istih velikih sila.

Prizrenska liga nastaje uoči Berlinskog kongresa, u vreme napetih odnosa između Rusije i Velike Britanije. Kako je Velika Britanija tražila saveznika u ostvarenju svojih ciljeva, ona ga nalazi u Otomanskom carstvu, te je dejstvo ove dve sile bilo isprepleteno. Koristivši neraspoloženje i negativnu atmosferu albanskog naroda usmerenu ka srpskom i crnogorskom narodu, ove dve sile podstiču stvaranje Prizrenske lige.

Na Velikoj albanskoj skupštini  doneta je odluka o formiranju Prizrenske lige. Kako kaže Graovac, dok je ona u početku bila opšte muslimanskog karaktera, kasnije prelazi u albanski nacionalni pokret.Cilj Prizrenske lige je pre svega bio očuvanje teritorija, međutim, vremenom albanskom narodu cilj postaje da dobiju svoju autonomnu pokrajinu u sklopu Otomanskog carstva, koja bi obuhvatala četiri vilajeta.

Kako to Otomanskom carstvu nije odgovaralo, a više nisu imali ni koristi od Prizrenske lige, čak naprotiv, ona biva ugušena. Srđan Graovac za poruku ovih dešavanja uzima to da je albanski nacionalni pokret nastao voljom velikih sila, razvijao se uz odobrenje velikih sila,jačao i postizao rezultate uvek uz podršku velikih sila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nikola

21.07.2020. 08:49

Da bi taj cilj postigli moraju da vode rat! U tom ratu bi izgubili sve! Taj rat će se desiti i mi ćemo pobediti i napraviti Veliku Srbiju!

Dragan

21.07.2020. 10:28

A STO TAJ GRAOVAC NIJE NAPISA O CARU DUSANU ,KOJIM KRAJEVIMA JE VLADAO I CIJI JE BIO PRIZREN I DEO ALBANIJE . NEK IZNESE PODATAK ODAKLE SU SE NASELILI ARNAUTI (SIPTARI) NA TERITORIJI KOSOVA I METOHIJE,DA SU BILI DIVLJA PLEMENA I ZIVELI NA PROKLETIJAMA. TURCI SU IH NASELILI KAD SU POCELI DA GUBE TERITORIJE PO SRBIJI. ISKAZI SVE PODATKE S NE SAMO POJEDINACNE