STIŽE NAM SNEG! Pred nama veoma hladni dani, evo šta donosi nova vremenska prognoza

Novosti online

29. 11. 2021. u 12:52

NAJNOVIJA vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila pokazuje da će narednih dana biti hladno, dok će samo sredinom nedelje na kratko biti osetno toplije.

СТИЖЕ НАМ СНЕГ! Пред нама веома хладни дани, ево шта доноси нова временска прогноза

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Posle današnjih padavina do četvrtka uveče biće suvo, zatim ponovo kiša i sneg.

Prema sledećem vikendu biće sve hladnije, a oko 6. decembra polako rastu šanse za dalje zahlađenje uz sneg i u nizijama.

Danas posle podne i uveče nad južnim i jugoistočnim predelima regiona nove padavine, snežna granica na oko 650 metara nadmorske visine. Nad severnim i zapadnim predelima uglavnom oblačno i suvo, vetar će biti severozapadni umeren i pojačan, a dnevni maksimum od +2 do +8 stepeni Celzijusa.

Temperature u minusu

U utorak jutro hladno, ponegde uz slab mraz, tokom dana promenljivo oblačno, uglavnom suvo, ali prohladno i vetrovito uz umeren i jak severozapadni vetar koji će uveče biti u okretanju na zapadni i jugozapadni. Jutarnji minimum od -3 do +3 stepena Celzijusa, a dnevni maksimum od +2 do +7 stepeni Celzijusa.

U sredu tokom dana promenljivo oblačno i osetno toplije, u noći ka sredi ponegde na severu regiona prolazna kiša. Počeće da duva umeren i pojačan južni vetar, a duž Jadrana jugo i lebić. Dnevni maksimum od +7 do +15 stepeni Celzijusa, najavio je Čubrilo.

U četvrtak tokom većeg dela dana promenljivo oblačno, vetrovito i relativno toplo. Posle podne nad zapadnim, jugozapadnim i južnim predelima regiona jače naoblačenje sa kišom, dok će snega biti samo preko 1.100 mnv. Tokom većeg dela dana vetar i dalje jak, južni, uveče u slabljenju i okretanju na severni i severozapadni. Dnevni maksimum u četvrtak do oko +8 na severozapdu Hrvatske do oko +17 ponegde na jugu i jugoistoku Srbije.

Prema trenutnom stanju atmosfere, u toku noći ka petku i u petak tokom dana preko regiona će se premeštati hladan front donoseći jak severozapadni vetar, padavine i zahlađenje, te će kiša u predelima preko 700 mnv brzo preći u sneg koji na kratko može biti i vrlo jak.

Pred sam kraj padavina pojava snega je ponegde moguća i ispod 500 mnv, ali se snežni pokrivač neće formirati. Temperatura u osetnom padu i trebala bi se kretati od +1 do +7 stepeni Celzijusa, pokazuje vremenska prognoza.

D. Balšić

 

Vremenska prognoza za vikend

Naredni vikend bi trebalo da donese postepeno razvijanje anticiklona nad Skandinavijom po čijoj bi istočnoj periferiji ka nama strujao sve hladniji vazduh, dok bi nad Jadranom moglo uslediti razvijanje novog ciklona.

Ovakav razvoj sinoptike bi lako posle 6. decembra sneg mogao doneti i nad veći deo nizija regiona, dok bi planine mogle imati i konkretniji snežni pokrivač.

Kako veliki deo razvoja sinoptike posle 5. decembra zavisi od toga hoće li i u kojoj meri i tačno na kojoj poziciji doći do razvijanja skandinavskog anticiklona, bar još 2-3 dana neće biti jasno hoće li tog jačeg zahlađenja i snega u nizijama zaista i biti, ali sa današnjim proračunima šanse rastu na oko 45 odsto.

Što se tiče narednih dana, danas će južni i deo središnje polovine regije imati pravi zimski dan, oko srede će na kratko jače otopliti, dok posle 3. decembra stoji signal za moguće jače zahlađenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati