ISKORISTITE TOPLIJI VIKEND: Objavljena najnovija vremenska prognoza za naredne dane

Novosti onlajn

19. 11. 2021. u 12:40

NAJNOVIJA vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila navodi da će za vikend pod uticajem anticiklona biti suvo uz maglovita i hladna jutra.

ИСКОРИСТИТЕ ТОПЛИЈИ ВИКЕНД: Објављена најновија временска прогноза за наредне дане

Foto: Tanjug/D.K.

Tokom dana uz duže sunčane intervale i toplije vreme sa maksimumima od +9 do +16 stepeni Celzijusa, a samo tamo gde se niski oblaci i magla duže zadrže makismum oko +6 stepeni Celzijusa, vetar će biti slab.

 Početkom sledeće nedelje jezgro anticiklona će se nalaziti nad Velikom Britanijom što će našem delu Evrope po istočnoj periferiji tog anticiklona poslati manju količinu hladnijeg vazduha, a plitka ciklonska aktivnost nad Mediternom će malo ojačati.

U ponedeljak nas očekuje zahlađenje 

To će u ponedeljak tokom dana usloviti naoblačenje i zahlađenje, prvo na severozapadu i zapadu regiona, koji bi se u noći ka utorku proširili i nad ostali deo regiona.

Ne treba očekivati obilnije padavine, a biće delova regiona gde će one biti vrlo slabe ili će izostati. Vetar u okretanju na severni smer, a duž Jadrana prolazna bura.

U ponedeljak dnevni maksimum od oko +6 na severozapadu do oko +14 na jugoistoku regiona, dok će u utorak i sredu maksimum uglavnom da se kreće od +5 do +9 stepeni Celzijusa.

Na planinama preko 800 mnv moguća pojava prolaznog snega, navodi Čubrilo.

Foto: Tanjug

 

Foto: Printskrin/ Fejsbuk

U sredu će uz dosta vedrine jutro biti hladno, tako da na severu regiona i planinama treba očekivati pojavu mraza uglavnom do oko -3 stepena Celzijusa, ali se jak mraz ne očekuje.

Oko 24. 11. uslediće podizanje anticiklona visoko na severozapad, pri čemu će se on spojiti sa anticiklonom nad širom okolinom Islanda i Grenlanda.

To će usloviti tipičnu negativnu AO situaciju, koja nama ne donosi zahlađenje.

Podizanje anticiklona će biti suviše daleko na zapad i time će se glavnina hladnog prodora preko Skandinavije i Velike Britanije premeštati preko zapadne i središnje Evrope ka središnjem Mediteranu.

To će oko 25. 11. usloviti razvijanje sekundarnog ciklona nad severom Italije (Đenevski ciklon) čiji će se centar barem do oko 29. 11. zadržavati zapadno od regiona. Time ćemo ostati u njegovom toplom sektoru, gde će dominirati jako, toplo, južno strujanje.

Povremena naoblačenja sa kišom i grmljavinom

U isto vreme Skandinaviju će zahvatiti pravo zimsko nevreme uz olujan vetar i jak sneg, a snega će uz jak severni vetar biti i nad zapadnom i središnjom Evropom, dok bi viši delovi Alpa i Pirineja moglo dobiti veoma obilan sneg.

Kod nas od 24. 11. jačanje južnog vetra, na primorju jak, a povremeno i olujan jugo, a u košavskom području jaka i olujna, topla, košava.

Povremeno će dolaziti do jačih naoblačenja sa jugozapada koja će donositi kišu, a na jugu može biti i grmljavinskih pljuskova. Sneg bi bio moguć samo ponegde i to znatno preko 1000 mnv.

Maksimalna temperatura blizu 20 stepeni Celzijusa

Dnevni maksimumi od +7 do +15, a u predelima gde će fenski efekat biti jako izražen možda i oko +18 stepeni Celzijusa.

Sumirano, posle 24. 11. sledi tipična, jaka, jesenja južina uz povremenu kišu, lokalno i obilnu, a što se tiče mogućeg zahlađenja koja bi sneg donelo i nizijama, ono se sada počinje nazirati tek početkom decembra, kada značajni deo ansamble članova oba modela ima signal za sneg u nižim predelima.

Ne treba previše ni isticati koliko je taj deo prognoze nepouzdan, posebno kod takve dinamike atmosfere koja nas čeka posle 24. 11.

Tek za 3-4 dana ćemo imati malo jasniju sliku o razvoju vremena posle tog datuma, a do tada posle sunčanijeg i malo toplijeg vikenda početkom nedelje malo hladnije uz padavine. Posle 24. 11. južnina, toplina i nizak vazdušni pritisak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)