SRBIJA KUPUJE MOĆNE RUSKE HELIKOPTERE: Takve letelice od Moskve su nabavili i američki saveznici

Novosti online

16. 11. 2021. u 19:16

PRVI čovek objedinjenog konzorcijuma koji pod svojom kapom projektuje, proizvodi i modernizuje sve nekadašnje nezavisne brendove ruskih helikoptera Andrej Boginski, održao je brifing za novinare o statusima svojih aktuelnih projekata i aktivnostima na Bliskom istoku.

СРБИЈА КУПУЈЕ МОЋНЕ РУСКЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ: Такве летелице од Москве су набавили и амерички савезници

Foto: Printscreen/Jutjub

Boginski je upitan za nekoliko aktuelnih projekata koji imaju veze sa Srbijom od kojih je najveća novost planirana nabavka, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio prvo u martu a zatim avgustu, dva helikoptera Ka-32 namenjena za protivpožarne misije.

Direktor Ruskih Helikoptera je potvrdio da su pregovori o potencijalnoj kupovini započeli pre par meseci sa njegovom kompanijom i Rosoboroneksportom:

- Naši stručnjaci su učestvovali u ovim pregovoima, ali na mogu vam reći ništa oko njihovog ishoda jer ne komentarišemo takve stvari javno. Rosoboroneksport je zadužen za pregovore i prodaju helikoptera, mi ih proizvodimo. Mi smo kazali našim kolegama iz Srbije i Rosoborona koji period vremena nam je potreban, nakon uplate depozita (prepayment), da proizvedemo i isporučimo helikoptere - kazao je.

Na pitanja o nameni helikoptera Boginski nije mogao da pruži više informacija budući da, kako je rekao, još nije upoznat, u ovoj fazi razgovora, o planiranom načinu njihovog korišćenja od strane Srbije:

- To su odlični helikopteri koje koristi dosta zemalja. To je, 32-A11BC, koji je EASA sertifikovan i zahvaljujući koaksijalnom rotoru veoma je stabilan prilikom gašenja požara i najbolji je helikopter ove vrste na svetu za gašenja požara u gradovima, na neboderima. Prodali smo ga Južnoj Koreji, Švajcarskoj, Španiji i mnogim drugim zemljama - kazao je Boginski.

(SrbijaDanas)

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri