SRBIJA KORAK BLIŽE NOVIM TRANSPORTNIM AVIONIMA: Potpisan važan dokument sa Kraljevinom Španijom (FOTO)

Novosti online

04. 11. 2021. u 20:22

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Madridu sa ministarkom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles o daljem unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, posebno u segmentu vojne industrije.

СРБИЈА КОРАК БЛИЖЕ НОВИМ ТРАНСПОРТНИМ АВИОНИМА: Потписан важан документ са Краљевином Шпанијом (ФОТО)

Foto: Profimedia

Nakon sastanka ministara, potpisano je pismo o namerama Ministarstva odbrane Republike Srbije za nabavku vojnih transportnih vazduhoplova i Ministarstva odbrane Kraljevine Španije za pružanje podrške i pomoći prilikom te nabavke.

Ministar Stefanović je na početku sastanka podsetio na izuzetne prijateljske odnose dveju zemalja, dve vojske i dva ministarstva.

- Srpski narod zaista duboko ceni prijateljstvo španskog naroda i želim da vam još jednom izrazim našu zahvalnost za principijelan i konzistentan stav koji Španija ima po pitanju nepriznavanja takozvanog Kosova. Želim da istaknem i da Republika Srbija snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kraljevine Španije - rekao je ministar Stefanović, zahvaljujući se Španiji ujedno i na snažnoj podršci Srbiji na putu evrointegracija.

Ministar je izrazio zadovoljstvo do sada ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane i kao njenu krunu istakao zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u misiji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

On je izrazio opredeljenje za nastavak aktivnosti u vojno-vojnoj saradnji i razvoj saradnje u domenu vojne industrije, ali i istakao značaj nastavka započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, počev od profilisanja daljih oblika saradnje na nivou istraživačko-razvojnih ustanova i odbrambenih industrija dve zemlje.

Govoreći o važnosti međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, ministarka Robles poručila je da  stav Kraljevine Španije o nepriznavanju takozvanog Kosova ostaje nepromenjen i da ova zemlja nastavlja da snažno podržava zahteve Republike Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ona se saglasila sa ministrom Stefanovićem da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane, posebno u odbrambenoj industriji, i istakla da je Španija ujedno opredeljena za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne saradnje. 

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Robles je, takođe, poručila da Španija Srbiju smatra ključnom zemljom Zapadnog Balkana i da će nastaviti sa snažnom podrškom našoj zemlji na putu ka EU. 

Nakon sastanka ministara, potpisano je Pismo o namerama Ministarstva odbrane Republike Srbije za nabavku vojnih transportnih vazduhoplova i Ministarstva odbrane Kraljevine Španije za pružanje podrške i pomoći prilikom te nabavke. Navedeni dokument omogućiće nastavak započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, uključujući i planirane nabavke za potrebe opremanja Vojske Srbije.

Pismo o namerama potpisali su pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i nacionalni direktor za naoružanje Kraljevine Španije admiral Santjago Ramon Gonzales Gomez.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PREDSTAVLjENO BORBENO VOZILO "LAZANSKI": Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!