NOVI RUSKI HELIKOPTER: Snimljen prvi let ruskog "Alpinista" Ka-226T (VIDEO)

Novosti online

13. 11. 2021. u 15:52

KOMPANIJA „Rosteh“ objavila je snimak prvog leta modernizovanog helikoptera Ka-226T.

НОВИ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕР: Снимљен први лет руског Алпиниста Ка-226Т (ВИДЕО)

Foto printskrin Jutjub

To je prvi ruski helikopter čija je konstruktorska dokumentacija u potpunosti digitalna, naveli su u korporaciji.

Testiranja Ka-226T se vrši u Nacionalnom centru za proizvodnju helikoptera „Mil i Kamov“. Helikopter je prikazan na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu 2021, a međunarodnu premijeru će imati na aviosalonu „Dubai Airshow 2021“ koji će biti održan 14-18. novembra.

Glavna osobina novog helikoptera - adaptacija na letove na velikim visinama, što donekle asocira i njegov radni naziv „Alpinist“. Novi helikopter ima poboljšane aerodinamičke karakteristike, dok je trup napravljen od savremenih i lakih materijala. Ka-226T je dobio nov rotor i glavni reduktor, a instaliran je i sistem za gorivo koji je zaštićen od udara i havarija.

Helikopter ima savremeni sistem pilotsko-navigacione opreme, a opciono se može ugraditi i sistem za kiseonik ako su u pitanju letovi na većim visinama.

Helikopter ima koaksijalne rotore, odnosno par rotora montiranih jedan iznad drugog na koncentričnim osovinama, oni su iste ose rotacije, ali se okreću u suprotnim smerovima. Ovakvi rotori omogućavaju da se bolje upravlja helikopterom, da se postigne velika brzina podizanja, kao i mogućnost poletanja sa lokacija koje se nalaze na velikoj nadmorskoj visini, primetili su u kompaniji „Rosteh“. Takođe, helikopter može da leti iznad mora i da sleti na palubu čak i malih plovila.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?