SVEČANOST U INZBRUKU: Održana akademija povodom postavljanja spomen-ploče Diani Budisavljević (FOTO)

V.C.S.

27. 10. 2021. u 21:14

U INZBRUKU je pre nekoliko dana, u organizaciji gradonačelnika Georga Vilija, održana svečana akademija povodom otkrivanja spomen-ploče Diani Budisavljević, saopštila je Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI).

СВЕЧАНОСТ У ИНЗБРУКУ: Одржана академија поводом постављања спомен-плоче Диани Будисављевић (ФОТО)

Foto: SPOJI

Ploča je na Dianinoj rodnoj kući postavljena 7. aprila, zbog mera zaštite tokom pandemije kovida 19 u užem krugu predstavnika grada, i to punih 11 godina od kada je podneta prva inicijativa. Predlog je još 2010. pokrenula organizacija SPOJI u saradnji sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola.

Foto: SPOJI

Posle višemesečne javne rasprave, od februara do novembra 2020. godine, o tome kako bi trebalo da glasi tekst na ploči, konačno je u prošle jeseni doneta odluka da će na njoj pisati da su Diana Budisavljević i njeni saradnici spasli "više hiljada pretežno srpske dece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj".

Foto: SPOJI

U uvodnoj reči na akademiji gradonačelnik Vili je rekao da je Diana Budisavljević bila jedna od najhrabrijih osoba tokom Drugog svetskog rata. Usledilo je polučasovno predavanje prof. Ulfa Brunbauera pod nazivom "Genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1941-1945): zločinci, žrtve i jedna hrabra žena". Prof. Brunbauer radi na Univerzitetu u Regensburgu i ekspert je za studije jugoistočne Evrope. On je pozvan da kao neutralna osoba, koja do tog trenutka nije učestvovala u javnoj raspravi o tekstu, da svoj sud o pristiglim predlozima i argumentacijama za i protiv spominjanja porekla spašene dece. Prof. Brunbauer je prošle jeseni potvrdio da bi bilo ispravno da se na spomen-ploči spomene da je reč "o više hiljada pretežno srpske dece".

Foto: SPOJI

U toku je snimanje dokumentarnog filma u režiji Nikole Nađ iz Berlina o postavljanju spomen-ploče i kulture sećanja vezane za Dianu Budisavljević, koji bi trebalo da bude prikazan premijerno u maju 2022. godine, u Inzbruku. U njemu, između ostalog, učestvuju Dianina spašena deca, Jelena Radojčić i Dušan Jerinić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

VERNICI SE OKUPLjAJU NA KALEMEGDANU: U crkvi Svete Petke obeležavaju praznik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)