NAGRADA ZA OLIVERU RADIĆ: Novinarka prištinskog "Jedinstva" dobitnica odličja za novinarsku humanost "Đoko Vještica"

D. Zečević

23. 10. 2021. u 15:12

OLIVERA Radić, novinarka prištinskog "Jedinstva" ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost "Đoko Vještica" jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.

НАГРАДА ЗА ОЛИВЕРУ РАДИЋ: Новинарка приштинског Јединства добитница одличја за новинарску хуманост Ђоко Вјештица

Foto: Fejsbuk

Kako se navodi na sajtu UNS-a ove godine na konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ pristiglo je pet predloga i po oceni žirija svi kandidati imali su biografije bogate humanitarnim radom.

- Ipak, Olivera je nagradu zaslužila kako svojim profesionalnim novinarskim radom, tako i ličnim angažovanjem za pomoć porodicama u urgoženim sredinama na Kosovu i Metohiji.Svojim tekstovima, snimcima i medijskim objavama u časopisu Jedinstvo, radio stanicama Svetigora i Slovo ljubve, brojnim drugim emiterima, na portalu Pravoslavie.ru i drugim digitalnim platformama motivisala je hiljade ljudi širom sveta da podrže humanitarne akcije i pomognu svojim novčanim prilozima - navodi se na sajtu UNS-a i dodaje da Radićeva poslednjih godinu dana javnost prati akciju "Božur za decu Orahovca", čiji je cilj prikupljanje novca za izgradnju prve sporstke sale za decu u Orahovcu, jednu od najugroženijih srpskih enklava na Kosovu i Metohiji.U saopštenju US-a dodaje se da je Olivera obezbedila i ove školske godine mesečnu stipendiju za svakog učenika gimnazije u Orahovcu, njih trinaestoro kao i da to čini već sedmu godinu za redom.

- Za gimnaziju u Orahovcu je, kao novinar, u saradnji sa humanitarnim organizacijama, obezbedila nameštaj, opremu za računarsku i učionice za hemiju, biologiju - navodi se u obrazloženju nagrade za novinarsku humanost o kojoj je odlučivao žiri u sastavu: Slobodan Vasić, prošlogodišnji laureat i predsednik žirija, Sanja Lubardić Anđelković, Dušan Albijanić, Branisalava Džunov Stošić i Branislav Baćović, darodavac nagrade.

Inače, nagrada za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ ustanovljena je 2011. godine, a dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost. Diploma i novčani iznos nagrade u dinarskoj protivvrednosti od 1000 evra, koje od 2017. godine obezbeđuje preduzeće Transportšped biće uručeni Oliveri Radić u Orahovcu, gde živi i radi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja