LEČIMO VIŠE OD 10 TRUDNICA I PORODILJA OD KOVIDA: Dr Slađana Mihajlović, načelnik ginekologije i akušerstva u KBC "Mišović", za "Novosti"

B. RADIVOJEVIĆ

18. 10. 2021. u 09:35

U KBC "DR Dragiša Mišović" hospitalizovano je između 10 i 20 trudnica i porodilja sa infekcijom kovida 19, a neke od njih su u teškom stanju, na respiratoru, potvrdila je za "Večernje novosti" dr Slađana Mihajlović, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo u ovom KBC.

ЛЕЧИМО ВИШЕ ОД 10 ТРУДНИЦА И ПОРОДИЉА ОД КОВИДА: Др Слађана Михајловић, начелник гинекологије и акушерства у КБЦ Мишовић, за Новости

Dr Slađana Mihajlović, Foto Novosti

Lekari su zabrinuti zbog slabog odziva trudnica na vakcinaciju, i činjenice da je među zaraženima virusom korona i sve više trudnica i porodilja.

Od početka ovog meseca od posledica kovida 19 preminula je jedna trudnica (u Nišu), i tri porodilje: jedna u Kragujevcu, dve u bolnicama u Beogradu. Nisu bile vakcinisane.

Na pitanje kako motivisati ovu populaciju žena da se zaštite od virusa korona, dr Mihajlovićeva kaže:

- Ima li veće motivacije nego zaštititi svoj život i život svog deteta. Najvažniju ulogu treba da odigraju mediji uz pomoć lekara sa konkretnim primerima i edukacijom trudnica. Strah od nepoznatog je veliki, trudnice su zbunjene. Sama trudnoća je za njih nepoznato stanje i sve što im se dešava tokom trudnoće, a na sve to sad i kovid-infekcija. Ali većina trudnica nakon razgovora sa svojim lekarom odluči da se vakciniše.

Zgrada KBC "Dr Dragiša Mišović", Foto A. Sahanić

KBC "Dr Dragiša Mišović" i Bolnica za ginekologiju i akušerstvo su od početka epidemije u kovid-sistemu. Doktorka Mihajlović kaže da sada rade u duplom režimu - zbrinjavaju i neinficirane i žene sa kovidom 19 infekcijom.

- Najveći broj trudnica sa kovidom prošao je upravo kroz našu ustanovu i trenutno su one najugroženije - kaže dr Mihajlović.

- Ugrožene su jer nisu vakcinisane, čak nisu vakcinisani ni članovi porodice. Kad izaberete poziv koji donosi novi život ne možete da zamislite da ga neko oduzme, u ovom slučaju korona. I lekari su ljudi i svaka smrt ostavi ožiljak i bol.

Preporuka

SvetskA zdravstvena organizacija  preporučuje da se protiv virusa korona vakcinišu i trudnice.

- Najbolje je da prime vakcinu pre 27/28. nedelje trudnoće - kaže dr Mihajlović.

- Iz iskustva u prethodnih godinu i po dana znamo da se najteže kliničke slike javljaju u poslednjem tromesečju trudnoće.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)