DOKTOR ZORAN PERIŠIĆ: Porodilja od 23 godine zbog korone na intenzivnoj nezi u Nišu

Novosti online

24. 09. 2021. u 08:55

DIREKTOR Univerzitetskog kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Perišić kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovano 165 kovid pacijenata, a među njima su i četiri trudnice i porodilje.

ДОКТОР ЗОРАН ПЕРИШИЋ: Породиља од 23 године због короне на интензивној нези у Нишу

Foto D. Miljković

Jedna od njih, koja ima samo 23 godine, nalazi se u intenzivnoj nezi nakon porođaja carskim rezom i primer je kako može naglo da se pogorša stanje, dodaje Perišić.

Perišić kaže za RTS da su tri hospitalizovane trudnice i porodilje smeštene na Ginekologiji i jedna u novom Kliničkom centru u jedinici intenzivnog lečenja nakon carskog reza.

- Ta pacijentkinja je primer koliko može naglo da se promeni stanje u toj bolesti. Mlada žena, 23 godine, bez ikakvih bolesti u devetom mesecu trudnoće, nažalost, inficirala se kovidom. Stanje je bilo stabilno, odjednom se to pokvarilo i odlučili smo da se uradi carski rez - rekao je Perišić.

Dodao je da se rodila zdrava devojčica od 3.400 grama.

- Majku smo morali odmah da vratimo u šok sobu, jer joj je saturacija u roku od 15 minuta sa 90 pala na 70 procenata. Ona je sada takođe dobro i ide lagano ka oporavku - naveo je doktor i dodaje da je to primer kako se bolest može naglo pogoršati.

Ističe da upravo zbog sve više kovid pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje ne mogu da se rade punim kapacitetom operacije i da se sve "hladne operacije", tj. one koje nisu hitne, odlažu.

- Ima rečenica koja kaže zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu. I to što neko ima kilu i to mu je jedina bolest koju ima i treba da operiše, nažalost to je njemu jedan od najvećih problema u životu - dodao je Perišić.

Pored toga, kako kaže, mogu da se odlože i neke ortopedske operacije i da se stave na listu čekanja.

- Ali svi ti ljudi u godinama koji čekaju veštački kuk ili koleno sada je jasno da ga neće dobiti ni za godinu dana, iako smo povećali broj sala. Moraće da sačekaju da izađemo iz kovid vremena i da krenemo da raščišćavamo liste - rekao je doktor.

Naglašava da će Klinički centar u Nišu zbrinuti sve hitne pacijente.

- Nijedan hitni pacijent neće ostati nezbrinut, operacije koje mogu da se odlože i da se pritom ne ugrozi život pacijenta odložiće se- zaključio je doktor Perišić.

Zaseda Gradski štab za vanredne situacije

Zbog nepovoljne epidemijske situacije u Nišu zaseda Gradski štab za vanredne situacije. Prof. dr Zoran Perišić navodi da će na sednici Kriznog štaba analizirati ono što je urađeno u prethodnih nekoliko dana i da li je potrebno doneti neke nove mere koje će se pre svega odnositi na školstvo, ali i videti kakva je primena postojećih mera.

- Imamo donete dobre mere od republičkog Kriznog štaba koje treba sprovoditi i nadzirati njihovo sprovođenje - dodao je doktor Perišić.

(RTS)

BONUS VIDEO: 

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo