NAŠ IGOR MEĐU 50 NAJBOLJIH STUDENATA SVETA: Da li će biti u top 10, znaće se krajem septembra

B. BORISAVLjEVIĆ - J. DINČIĆ

17. 09. 2021. u 10:00

STUDENT Akademije tehničkih nauka u Beogradu Igor Jovanović (23) jedan je od 50 najboljih akademaca na svetu.

НАШ ИГОР МЕЂУ 50 НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА СВЕТА: Да ли ће бити у топ 10, знаће се крајем септембра

Foto N. Skenderija

U ljutoj konkurenciji više od 3.500 studenata sa najprestižnijih svetskih univerziteta Igor je dosadašnjim radom prošao sve "prepreke" i dospeo u najboljih 50 takmičenja koje organizuje Global teacher prize. Do ove godine ovo takmičenje je bilo poznato po izboru najboljih profesora, a sada se prvi put uz njih biraju i najbolji studenti. Krajem septembra biće poznato i da li će Igor proći u sledeći krug i biti u 10 najboljih, od kojih će biti izabrana prva tri mesta.

U razgovoru za "Novosti", Igor ne krije zadovoljstvo što predstavlja Srbiju i nadmeće se sa akademcima sa Harvarda, Jejla, MIT, Kembridža... koji imaju mnogo bolje uslove za studiranje od naših studenata.

Foto printskrin

- Profesor Miloš Jeftić, moj mentor sa Akademije, odlučio je da me prijavi. Poslali smo sve potrebne podatke, sertifikate, nagrade koje sam osvojio kao i neke moje uspehe u školovanju i vanškolskim aktivnostima. Intervju je bio vrlo zanimljiv jer njih zanima sve što Fondaciju Globag teacher prize može još više da promoviše i u svetu i u Srbiji - objašnjava Igor.

Dok iščekuje da li će biti izabran za najboljeg na svetu, Igor marljivo uči i sprema ispite na specijalističkim studijama, a istovremeno je aktivan i u oblasti inovacija. Sa svojim timom bavi se elektromobilnošću, električnim automobilima i pametnim sistemima grejanja velikih objekata. Osim tehnike interesuje ga i diplomatija, odnosno promocija Srbije na velikim inostranim događajima.

Foto printskrin

- Nedavno sam se vratio iz Rusije, gde sam učestvovao na jednom od foruma, a planiram da u budućnosti osnujem Centar za internacionalnu saradnju država Azije i Afrike - priča nam Igor. - Za ove zemlje sam se odlučio jer ima previše organizacija povezanih sa Evropom i Amerikom, dok su odnosi sa pojedinim afričkim zemljama smanjeni. Egipat je divna zemlja, kao i Pakistan, u kojem nemamo svoju ambasadu, a moja želja je da uspem u tome da naše predstavništvo bude tamo otvoreno.

Zamisao mu je, takođe, da ako pobedi i osvoji nagradu od 100.000 dolara, da je podeli sa svim kandidatima koji su se našli u izboru za top 50.

- To će biti na neki način i promocija za našu zemlju, a ujedno želim i da dam do znanja da nije važno dobiti novac već ga podeliti sa mladim ljudima sveta - kaže naš sagovornik.

Foto N. Skenderija

Igor Jovanović

Igor planira da dalje školovanje nastavi u Srbiji, jer iako je dobio stipendiju za studije u Rusiji, izabrao je da znanje stiče u domovini.

OD SLADOLEDA DO DIPLOMATIJE

SVOJU prijavu za takmičenje, Igor je nazvao "od sladoleda do diplomatije" jer ga sada interesuje i diplomatija, a prvi profesionalni ugovor potpisao je još u osnovnoj školi. Tada je smislio reklamnu kampanju za sladoled koja je završila na svim bilbordima širom naše zemlje, a on kao nagradu izabrao samo sladoled.


NAGRADA

DONEDAVNO je nagrada za takmičenje Global teacher prize iznosila 50.000 dolara. Organizatori su, međutim, prošle nedelje odlučili da iznos dvostruko uvećaju. Student koji bude bio proglašen za najboljeg na svetu osvojiće 100.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti