VAKCINISANO 5.000 DECE UZRASTA OD 12 DO 17 GODINA: Potrebno raditi na promociji imunizacije u Srbiji!

Tanjug

16. 09. 2021. u 16:00

U SRBIJI je do sada vakcinisano 5.000 dece uzrasta od 12 do 17 godina, izjavio je pedijatar dr Goran Vukomanović i istakao da je to nedovoljno i da je potrebno raditi na promociji imunizacije i edukaciji stanovništva.

ВАКЦИНИСАНО 5.000 ДЕЦЕ УЗРАСТА ОД 12 ДО 17 ГОДИНА: Потребно радити на промоцији имунизације у Србији!

Foto: Depositphotos

- Bezbednost vakcine je dokazana i pre početka njene primene, a do sada su već milioni dece u svetu primili vakcinu, dok se njena efikasnost pokazala na najvišem nivou - rekao je Vukomanović za Tanjug.

On je podsetio da je Stručni komitet za vakcinaciju u Srbiji odobrio vakcinu za decu starosti od 12 godina, dok je prethodno je bila odobrena Fajzerova vakcina kod mladih od 16 godina.

- Vrlo brzo će biti odobrena vakcina i za decu mlađeg uzrasta, te apelujem da se vakcinaciji priklone i roditelji i deca, kako bi se sprečilo širenje virusa - apelovao je dr Vukomanović.

On je istakao da su, trenutno, deca izvor delta soja virusa, koji se veoma brzo širi sa njih na odrasle.

- Kada se novi soj pojavio, imali smo obrnutu situaciju, naime, odrasli su bili glavni prenosioci, a sada je proces krenuo u suprotnom pravcu - ukazao je Vukomanović.

Prema njegovim rečima, deca imaju lakšu kliničku sliku, curenje nosa, grebanje u grlu ih i nemaju temperaturu, ali sa takvom kliničkom slikom oni "seju" virus na okolinu.

Iako su slučajevi težih oblika infekcije kovidom kod dece retki, na Institutu za majku i dete i u bolnici u Tiršovoj hospitalizovana su deca sa komplikacijama od kovida.

- Cilj je da ni jedno dete ne dođe na intenzivnu negu zbog kovida, a za to je neophodna vakcinacija - jasan je dr Vukomanović.

Kao osnovni razlog zbog kojeg se deca u Srbiji ne vakcinišu, on ističe neobaveštenost roditelja.

- Moramo da radimo na osvešćivanju roditelja, jer ako ostanu needukovani, na lošem smo putu u borbi sa korona virusom - uporozio je.

Poručio je, dajući lični primer, da preležana bolest nije zaštita i da svi oni koji su preležali virus treba da se vakcinišu.

- Ova ''kuga'' ne može sama da prođe, a dokaz su zemlje gde je vakcinisano 50, 60 odsto stanovništva, gde je delta soj ipak probio, jer se lakše širi, a da bi se to sprečilo, treba da se poveća broj vakcinisanih - poručio je Vukomanović.

BONUS VIDEO - Srpska fabrika vakcina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)