NOVI FILM O STRADANJIMA U JASENOVCU: Patrijarh Porfirije se sastao sa Lordanom Zafranovićem (FOTO)

A. P.

14. 09. 2021. u 20:31

SRPSKI patrijarh Porfirije sastao se danas sa rediteljem Lordanom Zafranovićem kako bi mu iskazao podršku u pripremi filma “Zlatni rez 42”, poznatog pod radnim naslovom “Djeca Kozare”.

НОВИ ФИЛМ О СТРАДАЊИМА У ЈАСЕНОВЦУ: Патријарх Порфирије се састао са Лорданом Зафрановићем (ФОТО)

Foto: Instagram/porfirije_patrijarh

-U prijateljskom razgovoru koji sam inicirao, veliki reditelj Lordan Zafranović predstavio je Maji Gojković, ministarki kulture, i meni novu verziju scenarija filma o stradanju u logoru Jasenovac, čija osnova je tekst Arsena Diklića „Djeca Kozare“. Realizaciju filma o stradanju nevinih u Jasenovcu, a posebno dece, svi koji imaju mogućnost treba da pomognu. Tema apsolutnog zla, čija je manifestacija logor u Jasenovcu, jedna je od večnih umetničkih tema koja nikad neće biti iscrpljena – naveo je patrijarh Porfirije u svojoj objavi na Instagramu.

Reditelj Zafranović najavio je nedavno da planira da u martu 2022. godine počne tromesečno snimanje filma „Zlatni rez 42", a premijeri se nada u novembru iste godine u Banjaluci.

-Nema ni jedne sekvence koja nije dokumentovana. Film se bazira na istinitim događajima, što svedocima, što na velikom broju knjiga koje su kroz sve ovo vreme od 1945. do danas napisane o Jasenovcu - rekao je Zafranović za portal banjaluka.net.

Film nastaje na temelju scenarija Arsena Diklića o stradanju dece sa Kozare i o koncentracionom logoru u Jasenovcu, napisanog još 1986/7. godine, kog je Zafranović "adaptirao i uveo nove scene".

Rediteljeva želja je da film snima u okolini Jasenovca, u Dubici, na Kozari, uz reke Savu, Unu ili Vrbas, a njegovi saradnici trenutno traže mesto gde bi bilo idealno da se sagradi deo ozloglašenog logora.

BONUS VIDEO - "DOSTOJAN": Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)