TIODOROVIĆ O VAKCINACIJI: Vakcina se preporučuje trudnicama i deci uz odobrenje lekara

Tanjug

23. 08. 2021. u 17:21

VAKCINA ni za koga nije obavezna, ali se preporučuje da je prime deca starija od 12 godina i trudnice, kao i da svi hronični bolesnici sa oslabljenim imunitetom prime treću dozu uz obaveznu konsultaciju nadležnog lekara, izjavio je epidemiolog i član kriznog štaba dr Branislav Tiodorović.

ТИОДОРОВИЋ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Вакцина се препоручује трудницама и деци уз одобрење лекара

Foto: Printskrin

Preporuka je, kaže on, da deca mogu da prime atestirane vakcine, te ističe da o tome treba da se konsultuje izabrani pedijatar uz saglasnost roditelja.

-Deca ovog uzrasta mogu imati određene komorbiditete koji mogu da ih dovedu u situaciju povećanog rizika i zbog toga se roditelji moraju osloboditi straha i informisati se, rekao je on i dodao da je vakcinacija dece preporuka, ali ne i obaveza.

Tiodorović je, govoreći za Tanjug, istakao da je od velike važnosti da se roditelji i prosvetni radnici vakcinišu, kako bi se rizik od zaražavanja dece sveo na minimum.

Juče je u Kruševcu preminula trudnica koja nije bila vakcinisana i Tiodorović je izrazio svoje žaljenje zbog tragične situacije.

-Trudnica iz Kruševca je bila u sedmom mesecu trudnoće i 18 dana lekari su pokušavali da je spasu, a ona, prema informacijama koje trenutno imam, nije bila vakcinisana, rekao je epidemiolog.

Foto: V. Ć.

Preporuka je Asocijacije ginekologa SAD i naših ginekologa da se vakcinišu trudnice i porodilje jer će time zaštititi sebe i svoj plod.

Trudnice zbog svog stanja imaju prirodni pad imuniteta i samim tim pripadaju rizičnim grupama, a Tiodorović kaže da postoji teorija da ne bi trebalo da se u prva tri meseca trudnoće prima vakcina, zbog organogeneze, ali da je neophodno da porodilje shvate da će ih vakcina u kasnijoj trudnoći zaštititi i sprečiti komplikacije, koje mogu dovesti do fatalnog ishoda.

Tiodorović je, inače, izabrao da kao treću dozu primi Sinofarm vakcinu i svojim je primerom pozvao na vakcinaciju trećom dozom sve rizične grupe, kao i one koje rade u kolektivima i izloženi su masovnim okupljanjima, komunikaciji i riziku.

-Po postvakcinalnim rekcijama najblaža je vakcina Sinofarm, ali koju će vakcinu primiti trudnica ili dete određuje ginekolog odnosno pedijatar, ili pak nadležni lekar kada su u pitanju hronični bolesnici, naveo je Tiodorović.

Tiodorović ističe da Križni štab poštuje Ustav i Zakone o ljudskim pravima, da postoji mogućnost da se za građane koji imaju sertifikat o vakcinaciji uvedu povlastice i neometano posećivanje javnih mesta i događaja.

Epidemiolog je rekao da se očekuje otvaranje kovid bolnice u Novom Sadu i novih kovid ambulanti, koje je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju