CRVENI METEO ALARM U VIŠE OD POLA ZEMLJE: RHMZ upozorava na veoma toplo vreme - evo koji grad će biti navreliji

Tanjug

28. 07. 2021. u 08:59

DANAS će zbog visokih temperatura u više od pola zemlje biti na snazi crveni meteoalarm - u Šumadiji, Pomoravlju, na istoku zemlje, jugoistoku, jugozapadu i na Kosovu i Metohiji. Narandžasti meteoalarm koji je, takođe, opasan, biće u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji.

ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ У ВИШЕ ОД ПОЛА ЗЕМЉЕ: РХМЗ упозорава на веома топло време - ево који град ће бити наврелији

Novosti

Crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno.

- Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi - navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno:

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Foto: RHMZ

Na snazi je i dalje upozorenje za područje Srbije na visoke temperature do nedelje, 1. avgusta, do kada će nam biti veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 stepeni.

- Postepen pad temperature u nedelju se očekuje na severu i zapadu, a u ponedeljak i u ostalim predelima naše zemlje - navodi se na sajtu RHMZ.

Inače, u Beogradu je u 7 sati u hladu izmereno 25 stepeni, dok je u Kragujevcu bila za stepen niža temperatura, koliko je izmereno i u Velikom Gradištu. 

Prema prognozi RHMZ, danas će natopliji grad u Srbiji biti Niš sa 38 stepeni.

Kada je reč o UV indeksu, u većem delu Srbije je u kategoroji veoma opasna pojava i označen je brojevima osam i devet.

Foto: Printscreen/RHMZ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)