BUDUĆIM INŽENJERIMA USKRAĆUJU MATEMATIKU: Nastavnici u tehničkim školama i Nacionalni prosvetni savet traže izmene aktuelnog zakona

Lj. Begenišić

20. 07. 2021. u 11:17

ĐACI u tri srednje škole - elekrotehničkoj, mašinskoj i građevinskoj - imaju samo tri časa matematike nedeljno tokom sva četiri razreda. To je nedovoljno, jer njihovo znanje neće biti dovoljno dobro da bi polagali državnu maturu kada bude uvedena.

БУДУЋИМ ИНЖЕЊЕРИМА УСКРАЋУЈУ  МАТЕМАТИКУ: Наставници у техничким школама и Национални просветни савет траже измене актуелног закона

Učenici tehničkih škola imaju samo tri časa matematike nedeljno / Foto A. Stevanović

Trenutno, prinuđeni su da uče matematiku da bi položili prijemni ispit na tehničkim fakultetima i uspešno studirali.

Na ovo upozoravaju direktori srednjih stručnih škola, profesori matematike, ali i predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković koji napominje da je problem u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

- Članom 6 ovog zakona predviđeno je postojanje opštih i stručnih predmeta, ali ne i opštestručnih, a takođe je i procenat opštih predmeta ograničen i ne sme preći 40 odsto - pojašnjava Stojković. - Rešenje bi bilo da se taj član zakona izmeni i da se, pored opštih i stručnih, uvedu i opštestručni predmeti. Postojećim zakonskim rešenjem, koje je doneto pre desetak godina, pojavio se problem smanjenja fundamentalnih predmeta za struku u srednjim stručnim školama. Nije reč samo o tehničkim školama i matematici, već i školama medicinske struke gde je potrebno više časova hemije i biologije, ili u poljoprivrednim školama gde je potrebno više časova biologije.

Stojković naglašava da će posledice malog broja časova stručnih predmeta snositi đaci koje čeka uvođenje državne mature na kraju srednje škole, ali pre toga prijemni ispiti koji se na tehničkim fakultetima polažu gotovo isključivo iz matematike. A tu su i teške studije.

- Ti đaci na državnoj maturi treba da se takmiče sa vršnjacima iz gimnazija i matematičkih škola, ako žele da polože oni moraju imati dodatne časove - upozorava Stojković i napominje da NPS već 10 godina upozorava da Zakon treba da se menja.

Da broj časova matematike u srednjim stručnim školama treba povećati, smatra i profesor Đurađ Banjac, direktor ETŠ Zemun i predsednik Zajednice elektrotehničkih škola Srbije.

- Elektrotehnika je ozbiljno područje i trenutno najtraženije, a da bi se školovali pravi i kompletni stručnjaci, neophodno je povećati fond časova matematike - kaže prof. Banjac za naš list. - Dosta naših đaka upisuje elektrotehniku, mašinski ili matematički fakultet, FON... oni polažu prijemne ispite, stdudije su teške, planira se i uvođenje državne mature, a za sve to potrebno je veliko znanje iz matematike.

Direktor ETŠ "Nikola Tesla" Branko Subotić smatra da je matematike malo za one koji nameravaju da studiraju, ali za đake koji odmah posle škole hoće da se zaposle ovaj broj časova je dovoljan.

Prof. Subotić naglašava da đaci imaju mogućnost da u trećem i četvrtom razredu izaberu matematiku kao izborni predmet i tako nadomeste manjak u redovnom rasporedu časova.

NEMA ROBOTIKE SA TRI ČASA

KAO dobar primer Radivoje Stojković navodi rešenje na smeru tehničar za industrijsku robotiku, gde je u prvom razredu pored tri časa matematike uveden i predmet matematičke metode kao stručni predmet.

- Iluzorno je očekivati da se robotičari mogu školovati sa tri časa matemtike - kaže Stojković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima