ĐACI u tri srednje škole - elekrotehničkoj, mašinskoj i građevinskoj - imaju samo tri časa matematike nedeljno tokom sva četiri razreda. To je nedovoljno, jer njihovo znanje neće biti dovoljno dobro da bi polagali državnu maturu kada bude uvedena.

Dragan Ćuković

20.07.2021. 15:26

Iluzorno je da danas neko posle završene bilo koje stručne škole studira na univerzitetu. Studije zahtevaju mnogo veća predznanja nego što mogu da se dobiju u srednjim stručnim školama. Prošlo je Titovo vreme kad smo dobijali polupismene inženjere. Dakle, upis na univerzitet samo posle završene gimnazije. Onima sa srednjim stručnim školama omogućiti samo ograničeno studiranje na trogodišnjim studijama.

Vladimir Sajić

20.07.2021. 19:05

@Dragan Ćuković - To je ograničavajuće. To Zakonu o obrazovanju i visokom obrazovanju do nekle imate pravo. Na snazi je Uredba vlade koja ograničava prelazak sa bivših Viših, Visokih škola strukovnih studija sada strukovnih Akademija na Univerzitete. Ne bih se složio sa vašom konstatacijom iz tehničkih četvorogodišnjih škola treba ići na Fakultete ipak pistoje i trogodišnje akademske studije sa programom i obimom bodova od 180 bodova. Kljična stvar je polaganje prijemnih ispita. Fakulteti i Strukovne Akademije sa manjkom studenata urade prijemni ispit svim budućim studentim. A posle toga traže osnovno znanje. U privredi se raspoznaje samo zapošljevanje preko veze, bilo porodične - najčešće do rodbinske, partiski je samo uzgred posle prve dve navedene kako je i svuda.

Studiranje

21.07.2021. 12:53

Za one koji bi da se bave elitizmom, a nemaju pojma kako zaista stoje stvari: Već nekoliko godina na ETF se upisuje više đaka iz ETŠ "Nikola Tesla" nego iz Matematičke gimnazije (lako proveriv podatak) - uz veliki napor njihovih nastavnika i veliku pomoć roditelja. Takođe ih se mnogo upisuje na Matematički, Mašinski, ali i na druge tehničke fakultete. Završavaju u roku sa sjajnim ocenama i iza sebe ostavljaju mnoge gimnazijalce iz izvikanih i "elitnih" gimnazija. Nije korektno ukidati im mogućnost za dalje školovanje.