RODNI ZAKONI KRŠE USTAV: Predsedniku upućena inicijativa, za povlačenje; umesto utemeljenja, Vlada ponudila "Priručnik" napisan - latinicom

Lj. Begenišić

14. 07. 2021. u 10:00

ADVOKATSKA kancelarija "Radić" iz Beograda zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da stavi van snage Zakon o rodnoj ravnopravnosti i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.

РОДНИ ЗАКОНИ КРШЕ УСТАВ: Председнику упућена иницијатива, за повлачење; уместо утемељења, Влада понудила Приручник написан - латиницом

Upitno oslovljavanje i žena u vojsci / Arhiva

Razlog ove inicijative je što ovi propisi uvode rodno senzitivan jezik, čime se, kako ističu advokati, krši Ustav Srbije. Ova kancelarija je još početkom juna Ustavnom sudu podnela inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti, jer je ovaj zakon sa opštim, nejasnim i nedefinisanim pojmovima "rod" i "rodno osetljiv jezik" suprotan najvišem aktu i skoro svim postojećim zakonima.

- Predlažemo predsedniku Vučiću da iskoristi svoj položaj i uticaj u cilju stavljanja van snage ova dva zakona, a istovremeno bi se povukle inicijative Ustavnom sudu za utvrđivanje neustavnosti spornih zakona. U interesu građana je da se navedeni zakoni povuku, kako je to bio slučaj sa Nacrtom zakona o istopolnim zajednicama i tzv. autentičnim tumačenjem bankarskih propisa - navode u ovoj advokatskoj kancelariji i naglašavaju da bi se na taj način nastavila primena starog i nespornog Zakona o ravnopravnosti polova koji je prestao da važi danom stupanja na snagu kontroverznih zakona.

Advokati podsećaju da zakon o rodnoj ravnopravosti u naš pravni sistem uvodi pojam rod, rodni identitet i rodno osetljiv jezik.

- Sudovi, tužilaštva, javni beležnici, sudski prevodioci, advokati, katastri, javna preduzeća i drugi subjekti dužni su pod pretnjom kazne od dva miliona dinara ili zatvora do pet godina da koriste rodno osetljiv jezik počev od 1. juna ove godine - podsećaju u ovoj kancelariji. - To što rodno osetljiv jezik i rodno senzitivan jezik ne postoje u Ustavu i što nisu obuhvaćeni zakonom o SANU, zakonom o srpskom rečniku, itd. rešeno je na taj način što se na sajtu Vlade nalazi "Priručnik za upotrebu rodno osetljivog jezika" napisan na latinici i potpisan od potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović. Utisak je da se ovim priručnikom na nezakonit i nemoralan način deluje na organe javne vlasti, na poslodavce i na promenu svesti građana da po ubrzanoj proceduri stvore i pod pretnjom kažnjavanja primenjuju rodno osetljiv jezik.

GUŠENjE SRPSKOG JEZIKA

REŠENjIMA iz spornih zakona oštro se suprotstavili i lingvisti. Oni su digli glas protiv odredaba novih propisa kojima se uvodi rodno osetljiv jezik, uz obrazloženje da se time narušavaju osnovne norme ne samo jezika, nego i države, crkve i društva u celini.

- Zakonom se vrši nasilje nad srpskim jezikom i onemogućava sloboda upotrebe svih uobičajenih izražajnih mogućnosti srpskog jezika - upozorili su jezički stručnjaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024