Botoks i dermalni fileri

Promo

03. 07. 2021. u 12:00

Naravno, svi uvek govore i maštaju o večnoj mladosti, ako već ne o večnom životu. Izvore večne mladosti tražili su svi narodi u svim kulturama, ali je uvek izmicao.

Ботокс и дермални филери

Foto: Eterna

Jedini savet koji se mogao dobiti za večnu mladost je – živite zdrave, negujte telo, kožu i nadajte se najboljem. A onda se pojavilo i “snažnije oružje” od krema, sapuna od kozjeg mleka i ružinog ulja. To su dermalni fileri.

Šta predstavljaju dermalni fileri?

Dermalni fileri pomažu umanjivanju bora na licu i vraćanju volumena i punoće lica. Kako starimo, naša lica prirodno gube potkožno masno tkivo. Mišići lica tada se nalaze bliže površini kože, tako da linije koje nastaju od osmeha oko usana osmeha i ostale bore, kao “bore smejalice” oko očiju, postaju očitije. Koža lica se takođe pomalo rasteže, povećavajući gubitak volumena lica. Ostali faktori koji utiču na starenje i lošiji kvalitet kože lica uključuju izlaganje suncu, nasledne faktore i loš i nezdrav način života. Današnja kultura koja zahteva preplanuo ten nepovoljno utiče na kožu, naročito lica i grudi.

Foto: Eterna

 

Kako mogu da pomognu dermalni fileri?

Fileri mogu da da popune tanke usne, da deluju sočnije, da smanje bore na licu, delimično uklone ožiljke i rekonstruišu deformacije kontura na licu. Takođe, mogu da umanje podočnjake. Dermalni fileri mogu biti od velike pomoći onima koji imaju rane znake starenja ili semogu koristiti kao deo operacije podmlađivanja lica.

Šta dermalni fileri ne mogu da urade?

Dermalni fileri nisu svemoćni. Za neke pacijente operacije poput liftinga lica, podizanja obrva ili podizanja oka može biti najbolji pristup. Minimalno invazivni tretmani podmlađivanja, poput filera mekih tkiva, ne mogu postići iste rezultate, ali mogu pomoći u odlaganju trenutka kada se počinje razmatrati lifting lica kao realna opcija. Važno je zapamtiti da su dermalni fileri privremeni tretmani protivstarenja lica i da će biti potrebni kontinuirani tretmani za dugoročne rezultate.

Botoks

Jedna od često izgovaranih reči u današnjem svetu je botoks, šta je i kako deluje?

Botoks je zapravo toksin (strah je nepotreban) koji sprečava mišić da se zgrči. On sadrži mikrob botulin, koji izaziva i botulizam, što je vrsta trovanja hranom. Ali, u botoksu, on je potpuno bezopasan. Jednostavno, injekcijom botoksa prekida se grčenje mišića i pravljenje bora. Kako ovo nisu jedonstavni fileri, neophodno je naći apsolutno stručnog doktora koji bi ubrizgao botoks na pravo mesto. Broj injekcija koji se ubrizgava zavisi od površine tretiranog dela lica. Vrlo je važno ne trljati lice 24h da se botulin ne prenese greškom u druge delove lica koji ne traba da budu tretirani. Počinju da deluju 1 do 3 dana nakon ubrizgavanja i traju i preko 3 meseca. Nažalost, tada se mišić vraća u prvobitno stanje i potrebno je konstantno ubrizgavati botoks da se ne bi “preko noći ostarilo”, kako bi se to učinilo okolini. Imajte u vidu da je procedura potpuno bezopasna ako je vrši stručno lice, ali budite oprezni šta želite, jer od previše botoksa možete dobiti “plastično lice” koje ne može da se nasmeje, što deluje kontraproduktivno, dovršava naša sagovornica dr Tanja Radenkov Medenica.

Foto: Eterna

 

Dr Tanja Radenkov Medenica je specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije. Magistrirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Vlasnica prvog centra za edukaciju lekara i stomatologa na polju estetske medicine, akreditovanog od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Sertifikovani predavač i edukator iz oblasti: hijaluronskih filera, neuromodulatora, krvne plazme i niti, mezoterapije i hemijskih pilinga, kolagen stimulatora i siluet soft niti. Od 2013. godine radi kao lekar u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Dobitnica brojnih priznanja, među kojima su Nagrada Univeziteta u Oksfordu za najbolju medicinsku praksu 2017. Godine za tranplantacija kose, presađivanje kose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...