OLAKŠICE ZA MAJKE MALIŠANA SA INVALIDITETOM: Usvojene izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, evo šta one znače

J. Ž. S.

30. 06. 2021. u 23:52

NARODNI poslanici usvojili su danas izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, od kojih su najvažnije one koje su uslovljene odlukama Ustavnog suda Srbije.

ОЛАКШИЦЕ ЗА МАЈКЕ МАЛИШАНА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: Усвојене измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, ево шта оне значе

Foto N. Skenderija

To znaci da će majke koje su rodile decu sa invaliditetom, sada imati pravo na naknadu zarade, ali i novac za tuđu negu i pomoć. Tu je i odluka koja će garantovati minimalnu naknadu porodiljama tokom prva tri meseca bebinog života, kao i ona koja se tiče izjednačavanja prava poljoprivrednih osiguranica sa ostalim mamama.

- Pored toga, izdvajamo i izmene koje se odnose na porodilje sa visokim primanjima, a koje su usvojene nakon pregovora udruženja "Mame su zakon" i predstavnika Vlade - kaže Tatjana Macura, predsednica udruženja.

Ona je naglasila da njihova borba, proceduralno precizna i jasna, usvajanjem ovih izmena i dopuna ne prestaje.

- Naš cilj u pogledu još bolje primene ovog Zakona u narednom periodu biće borba za garantovanu naknadu porodiljama najmanje u visini republičkog minimalca i tokom perioda nege deteta, smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknada sa 18 na 12, postizanje ravnopravnog položaja porodilja koje samostalno obavljaju delatnosti, prepoznavanje porodica koje imaju više od četvoro dece, kao i veća individualna odgovornost službenika koji se bave primenom ovog Zakona - navodi naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri