ISTORIJSKI DODATAK - DISIDENTI, MINSKO POLJE ZA VLAST: Represije, progoni i suđenja političkim neistomišljenicima u Srbiji

I. M.

08. 06. 2021. u 17:14

JAVNOST u svetu, kao i na domaćem terenu, pre nekoliko decenija mnogo pažnje je posvećivala disidentima, čija se akcija, u prvom redu lična, u odbrani ljudskih prava i građanskih sloboda – pre svega prava na slobodu govora, štampe i udruživanja – odvijala u zemljama Istočne Evrope, u državama ,,realnog socijalizma“.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК  - ДИСИДЕНТИ, МИНСКО ПОЉЕ ЗА ВЛАСТ: Репресије, прогони и суђења политичким неистомишљеницима у Србији

Zgrada Agrobanke u kojoj je bio CK SK Jugoslavije

Logika Hladnog rata bila je neumoljiva, a kovitlaci u koje će ta logika bacati svet i održavati napetost kroz ,,ravnotežu straha“, na Zapadu je nekoliko decenija pri samom vrhu lestivce javne pažnje držala pitanje disidenata i disidentstva, dok je na Istoku imala svoj izraz u represiji, hapšenjima i progonima u inostranstvo – na Zapad, onih pojedinaca koji su oreol disidenta stekli u svojim zemljama. U tim društvima, disidenti će postati zanimljiva istraživačka tema tek krajem prošlog veka, kada se tranzicija zahuktala, što je paralelno praćeno novim pogledima i na Zapadu, gde su takođe identifikovani disidenti – stari, na primer Džon Lenon ili Suzan Zontag, ili ,,novi“, na primer danas najveći živi filozof Noam Čomski.

JUGOSLAVIJA, samim tim i Srbija, u kojoj će posle 1945. godine nesumnjivo biti oblikovani prvi oblici disidentske akcije, bila je i u tom pogledu neka vrsta izuzetka od gore sažeto iznete matrice hladnog rata, mada je ta matrica nesumnjivo uticala i na ovdašnja zbivanja i oblikovanje onoga što razni autori definišu i kao postojanje disidentskog kruga, štaviše – disidentskog pokreta u Srbiji.

U tom krugu su do danas, ovde i u svetu, imena Milovana Đilasa i Mihajla Mihajlova neprikosnovena, ali su vremenom njihovim pridodavana nova imena, pogotovo posle studentske pobune 1968. i posle Titove smrti 1980. godine. Uticale su na to različite okolnosti, a na prvom mestu, sve snažnija potreba društva da se šire granice slobode, a na drugoj strani, spremnost vlasti da se takvim zahtevima suprotstavi, ne samo zato da bi nomenklatura sačuvala svoje privilegije, nego i zato što se zastrašeni nosioci vlasti nisu oslanjali na nove ideje i što pred sobom nisu imali nikakve vizije.

Ovaj dodatak, osim što nudi čitaocu neku vrstu istorije disidentstva u Srbiji, oblikovan je i s idejom da podstakne mlade istraživače na dublje i svestranije istraživanje ovog fenomena, kao i da označi još jedan poziv nadležnima za otvaranje i dalje nedostupne dokumentarne građe iz naših arhiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina