TVRTKO PRVI KOTROMANIĆ - KRALJ SRBA I BOSNE: Predavanje dr Borisa Stojkovskog na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

Novosti onlajn

26. 05. 2021. u 21:05

PREDAVANjE dr Borisa Stojkovskog "Tvrtko Prvi Kotromanić – kralj Srba i Bosne" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ТВРТКО ПРВИ КОТРОМАНИЋ - КРАЉ СРБА И БОСНЕ: Предавање др Бориса Стојковског на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Bosanska srednjovekovna država je svoj vrhunac dostigla u vreme njenog prvog kralja i najmoćnijeg vladara Tvrtka Prvog Kotromanića. Otac Tvrtkov bio je bosanski ban Vladislav Kotromanić, a majka Jelena Šubić, ćerka hrvatskoga velikaša Đure Šubića. Tvrtko je samostalno već sa 15 godina preuzeo vlast nad banovinom Bosnom, nakon smrti svoga oca.

Širenje države i sve veće isticanje Tvrtka kao vodećeg balkanskog vladara, uslovili su i njegovo proglašenje za kralja.

-  Iako je godina Tvrtkovog krunisanja u istorijskim krugovima dugo bila predmet rasprava, smatra se da je u pitanju 1377. godina. Za krunidbeno mesto uzimaju se dve mogućnosti: ili Mile kod Visokog ili, po tradiciji, manastir Mileševa – ističe Stojkovski.

Tvrtko Prvi Kotromanić bio je značajan vladar koji je uzdigao Bosnu kao vodeću i najmoćniju balkansku silu i srpsku zemlju svoga doba. Do danas je Tvrtko predmet brojnih rasprava usled nedostatka pouzdanih istorijskih izvora prvog reda, iako se radi o srednjovekovnom vladaru koji je umro pre tačno 630 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir