SIBIRSKA RUŽA LEČIĆE UMOR POSLE KORONE! Tim doktora iz Novog Sada, za "Novosti", uoči početka istraživanja o stanju posle preležanog kovida

Ljiljana PRERADOVIĆ

27. 02. 2022. u 14:00

PANDEMIJA virusa korona više od dve godine pod "okupacijom" drži čitavu planetu, a i dalje izaziva nedoumice, ali ostavlja i mnogobrojne posledice.

СИБИРСКА РУЖА ЛЕЧИЋЕ УМОР ПОСЛЕ КОРОНЕ! Тим доктора из Новог Сада, за Новости, уочи почeтка истраживања о стању после прележаног ковида

Dr Andrea Zubnar i dr David Ivanov demonstriraju deo pregleda pacijenata koji su pobedili virus korona, Foto N. Karlić

Postkovid simptomi su različiti, a ljudima koji su preležali opaku bolest, slažu se stručnjaci, kvalitet života nije kao pre zaražavanja. Želeći da otkriju uzroke postkovid sindroma, i pomognu pacijentima sa tegobama, ali i daju svoj doprinos nauci, desetočlani tim doktora sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, naredne nedelje kreće sa sprovođenjem studije nazvane "Ispitivanje uzroka long-kovid sindroma i efekta fitoterapije na simptome long-kovid sindroma".

Već je poznato da će se u istraživanju koristiti biljni preparat - Rhodiola rozea, zlatni koren ili sibirska ruža, koja pripada grupi adaptogenih biljaka i ima širok spektar dejstva.

Istraživanje će trajati dva meseca u četiri faze, i do kraja godine, rezultati bi trebalo da budu publikovani i u međunarodnim časopisima.

Za predstojeće istraživanje, kako otkrivaju u razgovoru za "Novosti", potrebni su im dobrovoljci, ljudi starosti od 25 do 60 godina koji su preležali kovid 19. Već se prijavilo dvadesetak kandidata.

- Od početka pandemije susretali smo se sa mnogo osoba sa kovid posledicama, od umora, slabosti, nedostatka vazduha, poremećajem raspoloženja, lupanjem i preskakanjem srca - objašnjava dr Andrea Zubnar, asistent na Katedri za hematologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

- Posledice su različite, a naš tim se opredelio da ovim istraživanjem obuhvatimo ljude koji posle preležanog kovida imaju osećaj hroničnog umora, kognitivne probleme, kao što su zaboravljanje, nemogućnost koncentracije, što im, zasigurno narušava kvalitet života.

Foto M. Anđela

Istraživanje ima četiri faze, a u prvoj, koja kreće naredne nedelje, kako predočava dr David Ivanov, član ovog tima, najpre će se uraditi razgovor sa kandidatima koji su se dobrovoljno prijavili, kako bi se utvrdilo da li imaju neku od hroničnih bolesti koje već poznato dovode do slabosti i umora i brzog zamaranja. Takvi kandidati, napominje, nisu podobni za ovu studiju.

- Pacijentima će se uraditi EKG, spirometrija, oksimetrija, zatim opšti laboratorijski nalaz krvi, ali i druge analize, kao što su markeri upala i procene ćelijskih funkcija - navodi dr Ivanov šta očekuje kandidate koji se odluče za učešće u ovom naučnom istraživanju.

- Posle toga, slede specijalistički pregledi kardiologa, neurologa, a biće uključen i psiholog. U zavisnosti od tih analiza, videće se i da li su im eventualno potrebni dalji specijalistički pregledi.

Suplementacija, odnosno korišćenje leka u kapsuli, predočava dr Zubnar, traje dva meseca, a prva kontrola je posle mesec dana. Posle dva meseca sledi druga kontrolna dijagnostika, kako bi se uporedili rezultati.

- Dok bude trajalo istraživanje, ali i po njegovom okončanju, bićemo u stalnom kontaktu sa pacijentima, za sva pitanja i nedoumice - ističe dr Zubnar.

A da će pacijenti još muku mučiti sa postkovid sidnromima, pokazuju i jučerašnje brojke.

U poslednja 24 sata, naime, od ukupno testiranih 11.679, korona pozitivno je njih 2.648, dok je nažalost bitku sa opakim virusom izgubilo još 45 ljudi.

Kako je potvrđeno na zajedničkom sajtu Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" na respiratorima širom medicinskih ustanova u našoj zemlji u istom periodu nalazilo se 109 pacijenata.

POZIV

ZAINTERESOVANI kandidati sa područja Vojvodine, ukoliko i posle 12 nedelja od prvih simptoma kovid 19 infekcije imaju pomenute simptome i žele da učestvuju u detaljnoj dijagnostici i potencijalnoj terapiji postkovid sindroma mogu da se jave istraživačima ove studije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

BEZ NEŽELjENIH DEJSTAVA

ZLATNI koren, ili sibirska ruža, kako objašnjava dr Zubnar, ima širok spektar dejstva, smanjuje upale u organizmu, utiče na pamćenje, ali i kod depresivnog stanja i anksioznosti. Smanjuje i sindrom hroničnog umora.

- Biljka Rhodiola rozea je bezbedna i nema neželjenih efekata, a za vreme istraživanja ispitaćemo delotvornost biljnog suplementa koji bi potencijalno smanjio ili uklonio pomenute postkovid simptome. Kandidati koje odaberemo, u svakom trenutku istraživanja mogu da odustanu iz bilo kog razloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)