GODIŠNJE GRADE VIŠE OD 40 ZGRADA: Građevinska sezona u Loznici i Banji Koviljači ne staje tokom cele godine

V. Mitrić

14. 02. 2022. u 11:00

U LOZNICI je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, kao u susednoj Banji Koviljači, dostigla zenit. Gradi se neprestano, u svakom momentu gradi se više od 40 zgrada, u kojima je cena kvadratnog metra dostigla blizu 1.000 evra, a do pre godinu i po dana kvadrat je bio upola jeftiniji.

ГОДИШЊЕ ГРАДЕ ВИШЕ ОД 40 ЗГРАДА: Грађевинска сезона у Лозници и Бањи Ковиљачи не стаје током целе године

Foto V. Mitrić

Prodaja stanova ide odlično. Kupci su ovdašnji ljudi, koji rade u inostranstvu, komšije iz Republike Srpske, mladi bračni parovi koji su se zaposlili u stranim kompanijama "Mint", "Adient", "Vali", ali i u uspešnim firmama čiji su vlasnici lokalni preduzetnici.

- Prodali smo unapred 16 stanova još letos, a nismo ni zakopali temelj za zgradu, jer ljudi imaju poverenja u nas - kažu u jednoj od graditeljskih firmi. - Zato je cena, umesto hiljadu, 950 evra. Sve što izgradimo, prodamo. Obične radnike plaćamo 300 dinara po satu, a majstori dobiju do 5.500 dinara dnevnicu.

Jedan od graditelja priča nam kako je brzo izgradio ogromnu zgradu i hotel, a sve to, kaže, donosi zaradu o kojoj donedavno nije moglo da se sanja. Blagonaklon odnos lokalne vlasti koja brzo izdaje dozvole i saglasnosti, doprinosi da se neprestano zida i da prekida sezone nema, sem ukoliko baš "ne stisnu" sneg i led.

- Stvorili smo, uz podršku države i predsednika Vučića, odličan privredni ambijent, po čemu smo među najuspešnijim opštinama u Srbiji - kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. - Pored ostalog, postali smo bogatiji za dve firme, "Mint" i "Adient", za novih 2.500 radnih mesta. Zadovoljni su i građevinci i svi drugi koji učestvuju u nikad većoj izgradnji, ali i kupci. Grad obezbeđuje valjanu infrastrukturu koja prati savremene stambeno-poslovne komplekse.

Na Lagatoru, iznad Loznice, nikao je novi grad, gde je u ovom trenutku više stambenih jedinica nego što ima 61 opština u Srbiji. Sve smo uredili, naselje je blizu sportsko-rekreacionog centra, bazena, u njegovom sastavu su najmodernije obdanište, crkva, marketi, bolnica, gradi se stadion po najvišim standardima UEFA. Podignut je i veliki deo porodičnih kuća. Nove zgrade niču i u delovima kraja koji su do juče slovili za periferiju grada.

Dobar deo graditelja bar deo stanova ne proda, nego izdaje zainteresovanima. Teško se pronalaze slobodni stambeni kvdrati zbog sve većeg zapošljavanja i poslovnog boravka raznih preduzetnika iz zemlje i inostranstva. Stanove ovdašnje gazde uglavnom izdaju na dan.

- Sve ovo ukazuje da smo zajedno sa našom državom vodili odgovornu politiku u svakom pogledu - kaže gradonačelnik Petrović. - Neki pokušavaju da nam nađu "dlaku u jajetu", ali na takve se ne obaziremo, jer Loznica ide napred i u progres koji će je vrlo brzo uvrstiti među desetak najrazvijenijih gradova i opština. Radimo domaćinski, časno i pošteno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave