VRATILI SJAJ KRALJEVSKOJ BANJI: Banja Koviljača poslednjih godina ponovo zablistala zahvaljujući ulaganjima države i grada Loznice

V. Mitrić

09. 02. 2022. u 11:00

AKO ijedna srpska banja ima svoj nadaleko poznat i prepoznatljiv zaštitni znak, onda su to Banja Koviljača i njen "Kur salon".

ВРАТИЛИ СЈАЈ КРАЉЕВСКОЈ БАЊИ: Бања Ковиљача последњих година поново заблистала захваљујући улагањима државе и града Лознице

Čuveni "Kur salon", Foto V. Mitrić

Reprezentativno zdanje u, kako je često nazivaju, kraljevskoj banji, koje je po ugledu na bečki, pre ravno devet decenija, 1932. godine, podigao kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, oduvek je bio predodređen za zabavu i balove. U njemu su redovni gosti bili Branislav Nušić, Žanka Stokić, Dobrica Milutinović, mnogobrojni ministri, generali..., a goste je zabavljala čuvena pevačica Sofka Nikolić. U "Kur salonu" je sniman i film Emira Kusturice "Otac na službenom putu" ovenčan Zlatnom palmom na Kanskom festivalu, kao i serija Zdravka Šotre "Nepobedivo srce".

Iako nadaleko čuven, "Kur salon" su načeli i gotovo uništili zub vremena i godine nebrige i propadanja. Srećom, tome se na kraj stalo 2016, kada je počela njegova sanacija. Čuveni "Kur salon" ponovo je vratio nekadašnji sjaj, obnovljen je i svečano pušten u rad 30. decembra 2018. godine. Sada je ovaj objekat ponovo postao prepoznatljiv simbol banje i ponos svih meštana.

- Država predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, Vlada Srbije i Grad Loznica su poslednjih nekoliko godina, rečju i delom, pokazali koliko im je stalo do razvoja turizma, pre svega zdravstvenog u našem kraju, kao i do valjanog rada renomirane ustanove kao što je Specijalna bolnica "Banja Koviljača". Naša država je sačuvala čuveni nacionalni restoran "Kur salon", višedecenijski simbol kulture, umetnosti i razonode, koji je, potom, dodeljen na upravljanje Specijalnoj bolnici kao i još neka važna zdanja. Za potpunu rekonstrukciju tog bisera kraljevske banje, za koju je posebno bila vezana kraljevska loza Karađorđevića, država je, na inicijativu i zalaganje predsednika Vučića, izdvojila dva miliona evra - kaže, za "Novosti", Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, govoreći o velikim ulaganjima Srbije u Banju Koviljaču i njen čuveni "Kur salon".

Uvek je bio mesto za balove i zabave, Foto V. Mitrić

Ustanovljeni su, kaže, i drugi razni sadržaji, koji na najbolji način čuvaju ime tog kultnog mesta iz najboljih dana.

- Za nekoliko godina, samo iz lokalne kase, u Banju Koviljaču je uloženo više od 376 miliona dinara - kaže nam Petrović.

- Za asfaltiranje puteva u ovom turističkom mestu i lečilištu uloženo je oko 8,6 miliona dinara, za novu LED rasvetu gotovo 10 miliona dinara, a za ostale infrastrukturne radove više od 8,6 miliona dinara. Grad godišnje iz budžeta izdvaja oko 25 miliona dinara za njegovo održavanje, ulaganja JP "Vodovoda i kanalizacije" su 38,5 miliona dinara, a izrada planske dokumentacije plaćena je 20,3.

Vidoje Petrović, Foto B. B.

Dodaje naš sagovornik i da je za zdravstvenu stanicu u Banji Koviljači iz lokalnog budžeta izdvojio oko tri miliona dinara. Kroz podršku razvoju mesnih zajednica i socijalnu podršku dato je oko 50 miliona dinara, za obrazovanje, sport i kulturu skoro 94 miliona dinara. Tu je i gotovo pet miliona dinara za podršku poljoprivredi, nešto više od 19 miliona dinara za podsticaj rađanja kroz stimulacije nezaposlenim roditeljima, kao i za prvo, drugo, treće i četvrto dete, blizanci i trojke.

Za meštane Banje Koviljače, starije od 65 godina, grad godišnje izdvoji više od 20 miliona dinara za autobuski prevoz.

Urađeni putevi i uređena šetališta, Foto V. Mitrić

Urađeni putevi i uređena šetališta, Foto B. B.

Uloženo više od 409 miliona dinara

OGROMNA su ulaganja države i iznose više od 409 miliona dinara - kaže ponosno Vidoje Petrović.

- Samo za asfaltiranje puteva država nam je dala za Banju Koviljaču 158 miliona dinara, a više od 18 miliona dinara uložila je u elektroinfrastrukturu. Centar Banje Koviljače, kao i prilaz Specijalnoj bolnici i banjskom parku, spojeni su divnom saobraćajnicom sa zaobilaznim putem, na najmoderniji i najbezbedniji način. Kad dodamo i pomenuta dva miliona evra za "Kur salon", jasno je da nas je država baš dobro "pogledala" kada je reč o našoj banji velike reputacije i tradicije za koju se odavno zna na svim meridijanima, ne samo po lečenju, već i po kulturnim sadržajima i carskim i kraljevskim provodima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)