BOLJE ZDRAVSTVO ZA LOZNIČANE: Završena izgradnja hirurško-ginekološkog bloka u lozničkoj bolnici, stiže i oprema

V. MITRIĆ

12. 02. 2022. u 10:48

PRE 34 leta započeta izgradnja Hirurško-ginekološkog bloka u Opštoj bolnici u Loznici upravo je završena, čime pacijenti iz lozničkog kraja, ali i čitavog Podrinja, Azbukovice, Jadra i dela RS imaju još bolju zdravstvenu zaštitu, kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. Godinama ništa nije rađeno, pa je ova zgrada nazvana loznički "Skadar na Bojani".

БОЉЕ ЗДРАВСТВО ЗА ЛОЗНИЧАНЕ: Завршена изградња хируршко-гинеколошког блока у лозничкој болници, стиже и опрема

Foto V. Mitrić

Menjale su se, kaže Petrović, vlasti i u Beogradu i Loznici, ali nisu nastavljali radove tamo gde su davno stali. Ulaganje u lozničko zdravstvo, prema Petrovićevim rečima, "samo je još jedan u nizu svetlih primera da podrška ovom kraju od države nikad nije bila veća i da se sve odvija uz punu podršku Vlade Srbije, i pre svega predsednika Aleksandra Vučića, koji je mnogo više učinio za Jadrane nego što je obećavao i najavljivao".

- Predajom na upotrebu ovog zdanja, očekujemo od osoblja bolnice vredan, odgovoran, profesionalan i marljiv rad, što se, nadam se, i podrazumeva, jer će uslovi za rad biti vrhunski, čime će zdravstvena pomoć, nega i podrška pacijentima biti na evropskom nivou - kaže Petrović. - Gradeći ovo zdanje, istovremeno, pokazujemo, sa državom, i rečju i delom, koliko nam je stalo do zdravlja naših ljudi, ali i da, boljim uslovima, pored ostalog, zadržimo naše zdravstveno osoblje u zemlji i da ojačamo naš zdravstveni sistem.

Dr Milan Todorović, v. d. direktora Opšte bolnice u Loznici, ponosan je, kaže, na ustanovu koju vodi. Dr Mitrović kaže da su ovo "istorijski, značajni pomaci u modernizaciji ustanove u svakom pogledu, što je velika stvar i za pacijente i za osoblje".

- Teško je i pobrojati šta smo sve dobili - kaže dr Todorović. - Tu je Hirurško-ginekološki blok površine 6.250 kvadratnih metara, vredan 1,12 milijardi dinara, sa sedam operacionih sala, među kojima je i angio-sala, koju ustanova do sada nije imala. U novom izdanju su jedna ortopedska, dve hirurške sale, po jedna za potrebe ORL, očnog i ginekološko-akušerskog odeljenja. Tu su intenzivna i poluintenzivna nega, lekarske ambulante, nova trafostanica sa SKAD sistemom i rezervnim agregatskim napajanjem svih zdanja površine 32.000 kvadratnih metara. Tu je stanica medicinskih gasova, centralna sterilizacija za ceo zdravstveni centar, dvokrevetne bolesničke sobe sa mokrim čvorom, dva putnička i dva teretna lifta, najsavremeniji sistem ventilacije, dojave požara, protivpožarne zaštite i video-nadzora.

Vidoje Petrović, Foto V. Mitrić

Za uređenje internog, grudnog i odeljenja psihijatrije, modernu kotlarnicu i drugu opremu, država je dala gotovo tri milijarde dinara ili oko 24,7 miliona evra.

Todorović kaže da očekuje tender za opremu i da ona brzo bude montirana i zgrada postane uslovna za rad. Navodi da je oprema za HGB, ali i za druga odeljenja, vredna oko devet i po miliona evra.

- Nikad nisu bila ovolika ulaganja u lozničko zdravstvo, uključujući i samu izgradnju zdanja. Predsednik Vučić je jedini predsednik ili premijer koji je posetio bolnicu i ne samo jednom, nego više puta, kako bi se uverio šta treba, ali i kako idu radovi. To je učinio više puta nego ukupno svi njegovi predhodnici na tim funkcijama od 1945. do danas. Lozničani i Jadrani to znaju da cene i poštuju - zaključuje gradonačelnik Petrović.

RADOVI NEĆE STATI

U NAREDNOJ fazi radova planirana je rekonstrukcija stare hirurgije, urologije, ortopedije i ginekologije, kao i drugih objekata, zgrade doma zdravlja, onkologije, infektivnog odeljenja i patologije. U prethodnoj fazi rekonsturisani su Grudno odeljenje, Psihijatrija, kao i Interno, kome je dograđen i sprat. Kada sve bude završeno loznička Opšta bolnica imaće praktično samo stare temelje, a Lozničani mnogo bolje uslove za lečenje u svom gradu.

- Već sada imamo lekare iz drugih gradova koji se javljaju na posao u našu ustanovu. Nadamo se da će se taj trend nastaviti - poručuje dr Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!