CRNA Gora se ponovo zadužuje. Ovogo puta za 250 miliona evra, uz garancije Svetske banke od 80 miliona, saopštili su iz Vlade. Procenjuje se da crnogorskom budžetu do kraja godine nedostaje od 350 do 400 miliona evra zbog saniranja posledica nastalih epidemijom virusa korona.

- Uz posredovanje Svetske banke obezbedili smo 250 miliona evra kod Sindikata banaka. Taj novac je stigao u Crnu Goru. Rok otplate je 12 godina, a kamata 3,6 odsto - saopštio je Dragan Darmanović iz Ministarstva finansija, i dodao da su ovim kreditom obezbeđena sredstva za finansiranje svih obaveza iz budžeta.

On je rekao da Ministarstvo finansija pregovara i sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se obezbedilo još 150 miliona evra.

- U narednom periodu nastavljamo pregovore i sa Svetskom bankom, ali i MMF-om, Evropskom komisijom, domaćim i inostranim komercijalnim bankama da bismo obezbedili neophodna sredstva. U ovom trenutku ne vidimo prepreke da se i to realizuje, tako da ćemo narednih meseci uspeti da zaključimo sve aranžmane, čime ćemo zaokružiti sve potrebe za finansiranjem budžeta u ovoj godini - zaključio je Darmanović.

Podsetio je da je Evropska unija opredelila 53 miliona evra podrške Crnoj Gori za saniranje posledica epidemije, od čega će 40 miliona otići direktno u državni budžet.