Češka kompanija, vlasnik Avala filma, kupila i Marinu Dorćol, a finansira i Linijski park: Košutnjak mali, ambicije velike

Šćepan MAROVIĆ

sreda, 08. 07. 2020. u 09:13

Чешка компанија, власник Авала филма, купила и Марину Дорћол, а финансира и Линијски парк: Кошутњак мали, амбиције велике
Gradski čelnici tvrde da seče šume neće biti, ali po planu to je izgleda nemoguća misija
INFORMACIJA da firma "Avala studios" namerava da gradi stambeno-poslovni kompleks usred Košutnjaka, namenjen za 8.000 ljudi, o čemu su "Novosti" prve izvestile, odjeknula je kao bomba i odmah pokrenula peticije protiv uništenja Košutnjaka. Iako je plan na ranom javnom uvidu koji prethodi izradi nacrta, odnosno Plana detaljne regulacije namenjen izjašnjavanju javnih preduzeća i institucija, javnost se munjevito uključila ne želeći da propusti mogućnost institucionalnog uticaja. Međutim, gradski urbanista Marko Stojčić ističe da u ovom trenutku peticije nemaju svrhe.

On kaže da će građani svoje primedbe i sugestije moći da daju posle izrade plana, koji će takođe biti na javnom uvidu.

- U svakom slučaju, šumsku osnovu nećemo dirati, a za ostali deo mora sve da se dokaže - kaže Stojčić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić takođe je istakao da Grad Beograd nipošto neće dopustiti seču drveća u srcu Košutnjaka, u blizini kompleksa nekadašnjeg "Avala filma".

POTPISIVANjE PETICIJE PLAN da se oko kompleksa "Avala filma" čija je prodaja pre nekoliko godina izazvala, sada već jasno zašto, buru u javnosti, naseli 8.000 ljudi probudio je građane okupljene u Zelenoj stranci i raznim udruženjima koja su počeli da prikupljaju potpise protiv seče šume. Zelena stranka je za jedan dan dobila 1.196 potpisa podrške peticiji da se cela površina Košutnjaka proglasi zaštićenim prirodnim dobrom prve kategorije.

- Grad neće dozvoliti smanjenje postojeće šume, makar to tražio investitor - decidiran je Vesić.

A, prostor "Avala filma" u srcu Košutnjaka privatizovan je pre pet godina, kada je vlasnik čuvenog jugoslovenskog i srpskog filmskog magnata postala velika češka kompanija "Sebre", čiji je direktor biznismen Peter Dajko.

Firma ima 70 odsto udela u "Avala studiosu", podaci su Agencije za privredne registre. Prilikom kupovine kompleksa, Peter Dajko je u oktobru 2018. godine, za "Novosti," najavio velika ulaganja u modernizaciju i izgradnju novih studija, u vrednost 50 miliona evra.

- Taj novac će se ulagati iz dva ciklusa, pošto je najpre planirano da podignemo dva potpuno nova studija površine oko 4.400 kvadratnih metara, te svih pratećih elemenata koji su potrebni za filmsku produkciju od održavanja objekata, izrade kulisa, maski, do kancelarija za zaposlene - precizirao je on. - Ukupna površina svih planiranih objekata je oko 52.000 kvadrata, a imamo nameru da izgradimo ukupno šest studija, i videćemo sa kojim kompanijama ćemo ući u taj aranžman. U ovom trenutku najvažnije su nam dve zgrade koje želimo da sačuvamo - Studio 1 i Studio 4, koji je planiran prvo za rekonstrukciju, a posle za izgradnju jednog prostora namenjenog kulturnim i umetničkim programima, izložbama, koncertima, književnim večerima, kojima će se "Avala studios" malo otvoriti i za javnost.

Osim kupovine filmskog giganta, firma MD Investment koja pripada češkoj kompaniji "Sebre" u svom vlasništvu od 13. septembra prošle godine ima i jednu od najeksluzivnijih lokacija u prestonici "Marina Dorćol". Na tender je stigla samo njihova ponuda, a kompleks je prodat za 3,86 milijardi dinara, odnosno oko 32 miliona evra. Prema planu detaljne regulacije, lokacija se nalazi u zoni predviđenoj za komercijalne delatnosti i stanovanje, a pored ovih objekata obavezna je i izgradnja uređenih zelenih površina.

- Rani javni uvid za ovu lokaciju završen je dok je još prostor bio u vlasništvu grada, pošto je predstavljen u okviru budućeg Linijskog parka od Beton hale do Pančevačkog mosta - kaže Stojčić. - Trenutno se za "Marinu Dorćol" radi nacrt plana, a vlasnik parcele je u obavezi da finansira izradu idejnog rešenja za uređenje 4,6 kilometara Linijskog parka, jer pre završetka tog projekta ne može otvoriti svoje gradilište. Oni će platiti bruto oko 30 miliona dinara kako bi 55 mladih arhitekata izradilo idejno rešenje Linijskog parka.

Na tehničku dokumentaciju za sve objekte i sadržaje koji budu građeni saglasnost će davati Komisija za planove Skupštine grada, a investitor će morati da se pridržava uslova nadležnih institucija u pogledu zaštite okoline spomenika kulture Termoelektrana "Snaga i svetlost", kako se ne bi ugrozila njena vrednost. Maksimalna bruto površina objekata koji mogu da se grade na lokaciji je 76.000 kvadratnih metara.


"AVALA STUDIOS DOO": DIVLjE RASTINjE BIćE SANIRANO, PORODICAMA STANOVI

DRUŠTVENA odgovornost "Avala studios doo" je da vodi računa o prirodi i ne krči šumu, kao ni retka stabla u okviru postojeće infrastrukture - saopšteno je iz "Avala studios doo".

U saopštenju se ističe da će "samoniklo divlje rastinje i korov" biti sanirani u saradnji sa "Zelenilom Beograd" i "Srbija šumama", a pošumljavanje će se vršiti sa tri puta više novih stabala u odnosu na divlje rastinje koje bude uklonjeno.

Navodi se da će biti kreirane i zelene površine za šetnju i rekreaciju umesto dosadašnjih deponija i nepristučnih delova prirodi.

U saopštenju se, međutim, navodi i da deo plana izgradnje pored studija obuhvata stambeno-poslovni kompleks sa državnom školom, sportskim centrom, dva vrtića, staze za biciklizam, dečije igralište i zgrade sa zelenom energijom.

U saopštenju se posebno ističe da "Avala studios doo" realizuje digitalizaciju filmova koji su u vlasništvu, a koji se čuvaju u prostorijama Jugoslovenske kinoteke kako bi se očuvalo kulturno nasleđe najveće produkcijske kuće sa ovih prostora.

Dodaje se i da se društvo aktivno uključilo u rešavanje pitanja stambenog zbrinjavanja 43 porodice koje žive više od dve decenije u neuslovnim prostorima radničkih baraka.

Tako će bivši radnici RTS, izbeglice i interno raseljena lica iz Hrvatske, Bosne i Kosova i Metohije dobiti u vlasništvu u Resniku stanove čija je vrednost oko 1,5 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Palitrex

08.07.2020. 11:37

A što češka firma ne proba da u Pragu dobije "plan" da gradi 600.000 m2 tako što će poseći 30 ha gradske šume i parka? Govori o nama, ali i o njima.

naivcina

08.07.2020. 18:44

@Palitrex - Da li ti stvarno verujes da ta firma ima bilo kakve veze sa Cesima? Ima koliko i beograd na vodi ima veze sa Arapima. Nula.