U planu kupovina još 100 autobusa: Prvo rebalans budžeta, pa tender

S. B. Milošević

nedelja, 05. 07. 2020. u 08:45

У плану куповина још 100 аутобуса: Прво ребаланс буџета, па тендер

Foto Beoinfo

Tender za nabavku novih vozila za GSP "Beograd" biće raspisan krajem godine, najavljuje Goran Vesić. Novac u ove svrhe izdvojiće se rebalansom budžeta u septembru
OD kupovine 100 autobusa Grad nije odustao uprkos smanjenju priliva novca u prestoničkoj kasi, na šta je uticala pandemija virusa korona. Tender bi, kako je "Novostima" rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, trebalo da bude raspisan pred kraj godine, ali će to umnogome zavisiti od rebalansa budžeta koji će se raditi u septembru.

- Kupili smo 244 nova autobusa, čime je prosečna starost voznog parka GSP smanjena sa 11 godina na oko 3,5. Ove godine kupujemo još 100 novih autobusa. Tender bi trebalo da raspišemo krajem godine. Kada budemo radili rebalans budžeta, a to će biti u septembru, i ako sve bude kako treba, predvidećemo pare za to, odnosno onoliko koliko nam treba da bismo raspisali javnu nabavku - navodi Vesić.

Kako zamenik gradonačelnika tvrdi, Grad je uradio sve i da bi zadržao vozače u zemlji. Napominje da je sada prosečna plata vozača GSP 74.000 dinara, te je na taj način zaustavljen njihov odlazak u inostranstvo.

Podsećamo, grad je kupio 174 nova autobusa kineske kompanije "Higer". Vrednost tih autobusa je 35 miliona evra. Prošlog juna, Beograd je kupio 70 autobusa turske proizvodnje, čija je vrednost bila 10 miliona evra.

Tada je najavljivano da će ove godine prestonica kupiti još 100 zglobnih autobusa, 40 trolejbusa i 10 elektroautobusa. Zatim je usledila nova informacija, odnosno da je Grad zajedno sa Vladom Srbije uspeo da nađe partnera za "Ikarbus" i da je sa novim vlasnicima dogovoreno da grad do kraja 2019. od "Ikarbusa" kupi 50 zglobnih autobusa, u prva dva meseca 2020. još 50 zglobnih, kao i 30 električnih autobusa kako bi osim jedne zelene linije koja postoji u Beogradu, imali još jednu takvu liniju - 31.

ALTERNATIVA

ZANIMLjIVO je i to da je u februaru ove godine direktor GSP Radiša Momčilović rekao da će biti kupljeno 200 novih vozila. Tada je kazao i da će i ove godine GSP izgraditi gasne stanice u svoja dva autobuska pogona, čime će se omogućiti i redovno punjenje vozila.

- U narednom periodu, tokom sledećih godina, za svaku novu nabavku autobusa uslov će biti pogon na alternativna goriva umesto dizela. GSP "Beograd" daće maksimalan doprinos da vazduh u glavnom gradu bude čistiji - istakao je Momčilović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nidza

06.07.2020. 09:39

A ko ce da proizvede autobuse u Ikarbusu kad je ostalo 30 ljudi da prezivljava a ne radi???Koga lazete???Opet fora da bi kupili kineze i platili ih skuplje nego i Merced, Solaris, Man i ostale evropske kvalitetne proizvodjace i uzeli pare?A to sto ce se autobusi raspasti za manje od 5 god to koga briga...Solaris jedini kvalitetan autobus kupljen u GSP koji i nakon 7 god izgleda kao nov!Hocemo jos Solarisa u gradskom prevozu il kvalitetnih evropskih autobusa, necemo smece!

Fgg Hhh

07.07.2020. 12:20

SAMO VOZACI POSTOJE U GSP.NOVI AUTOBUSI SAMI SE POPRAVLJAJU.O STARIMA DA NEPRICAM...