Dezobarijera na ulazu, punktovi za dezinfekciju ruku, maske samo kod reptila: U Zoo vrtu nema gužvi i straha od korone

J. GOČANIN

sreda, 01. 07. 2020. u 12:40

Дезобаријера на улазу, пунктови за дезинфекцију руку, маске само код рептила: У Зоо врту нема гужви и страха од короне

Foto Z. Jovanović

Fokama hladna voda, a Tvigi se tušira kad pređe 35 C
BEOGRAĐANI, uprkos epidemiološkoj situaciji, imaju mogućnost da posete čuveni prestonički zoološki vrt svakog dana od 9.00 do 20.00 časova. Uz primenu svih preporučenih mera vrata "Vrta dobre nade" otvorena su za sve ljubitelje životinja.

Da bi zaštitili i posetioce i životinje, nadležni su postavili dezo-barijeru na ulazu, a na nekoliko lokacija info-table i punktove za dezinfekciju ruku.

- Sveli smo na minimum ljude koji su u direktnom kontaktu sa životinjama, i dalje su to samo čuvari i hranioci. Preporučujemo rastojanje i nošenje maske, ali to nije obavezno pošto smo uglavnom na otvorenom prostoru. Majmuni su, na primer, većim delom dana napolju, pa posetioci u taj deo i ne ulaze. Jedino je kod zmija potpuno zatvoren prostor, pa je zaštita neophodna - priča predstavnik zoo-vrta Andrej Manojlović,

Kako kaže, broj posetilaca još nije ograničen jer se ne stvaraju gužve.

Životinje virusom korona nisu ugrožene u meri kao ljudi. Pojavila se vest da su čuvari u zoološkom vrtu u Bronksu u Americi zarazili desetak divljih mačaka, ali se ta brojka odnosi na planetarni nivo.

- Trudimo se da životinjama olakšamo letnje temperature, koje su im veći problem od korone - objašnjava Andrej. - Fokama redovno menjamo vodu kako bi se rashladile, ipak su sa Baltika. Takođe, organizujemo tuširanje za slonicu Tvigi kada su temperature 35+ stepeni Celzijusa, a prilagodimo im i hranu.

Pingvini su trenutno u zatvorenom prostoru, ne prijaju im temperaturne oscilacije. Medvedi su i dalje izmešteni na Palić dok se ne završe radovi na uređenju prostora za njih, koje je vanredno stanje odložilo. Nakon toga, imaće bazen, više prostora i rastinja. Posetioci će moći da priđu do njih, ali će sve biti obezbeđeno staklom.

- Tokom rekonstrukcija trudimo se da koristimo prirodne materijale, da ograde budu od drveta, a sve što liči na kavez da sklonimo - kaže sagovornik.

U sklopu "Vrta dobre nade" postoji i mini, odnosno dečji vrt. Zona u kojoj su životinjice koje deca mogu da maze i hrane, trenutno je zatvorena zbog mera zaštite.


Medvedi su na Paliću dok se ne završi uređenje prostora za njih


ZALjUBLjENE RODE

TRENUTNO u "Vrtu dobre nade" postoji dosta mladunaca kengura, divljih koza, belih vukova, servala i mnogo ptica. Ali, rode su se prvi put gnezdile ovde.

- Nikada se do sada nisu parile. Po prirodi su monogamne, imaju jednog partnera dug period i eto desilo se da su se ovde "zaljubile" tako da imamo jedan par. Biolog im je napravio gnezdo, pa trenutno mama leži na jajima - sa osmehom objašnjava Andrej.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije