OD 2017. godine se iz gradske kase, na ime obeštećenja roditelja, koji su u periodu od 2010. do 2014. vrtiće plaćali duplo više od zakonom propisane cene izdvojeno 3.279.033.435 milijarde dinara, odnosno oko 28 miliona evra.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, iako se radi o velikom opterećenju u jeku investicionog ciklusa u obrazovne institucije Grada Beograda, nijednog trenutka nije bilo dileme da je važno da se tim roditeljima redovno isplaćuje ovaj novac, jer na to imaju pravo.

- O kolikim sumama je reč ilustrativan je primer izgradnje nove škole u Leštanima, koja je u toku, a koja će koštati oko 550 miliona dinara - kaže Gak. - Dosad je isplaćen novac za koji smo mogli da izgradimo pet potpuno novih škola, a mesečna izdvajanja za ove namene jednaka su opremanju računarima i nameštajem više od 150 škola. Tokom 2018. godine su, na primer, sa oko 150 miliona dinara računarima opremljene 142 škole, a 55 obrazovnih ustanova novim nameštajem. Uprkos svemu tome, ovo je jedan od najboljih primera odgovornog odnosa prema građanima kojima je vrtić nezakonito naplaćivan skuplje i nastavićemo da postupamo po presudama.

Gak navodi da je stiglo oko 15.000 tužbi roditelja kojima su nekoliko godina stizali računi koji su premašivali 20 odsto ekonomske cene vrtića, kako je propisivao Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju.

- Tako su roditelji po detetu plaćali i do 9.700 dinara mesečno, što je bilo nedopustivo. Povraćaj tog novca roditeljima počeo je krajem 2017. godine - rekao je Gak. - Novi pravilnik o načinu utvrđivanja cene vrtića počeo je da se primenjuje od 2015. godine, i od tada se vrtići plaćaju po zakonu, odnosno 20 odsto od ekonomske cene koja danas iznosi 27.976 dinara. To znači da roditelji plaćaju samo petinu ovog iznosa, odnosno 5.595 dinara, dok ostatak finansira Grad.

U OBDANIŠTIMA 18.000 MALIŠANA

U četvrtoj nedelji od otvaranja predškolsih ustanova posle "pauze" u radu zbog korone, broj mališana se povećao šest puta. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, u utorak je u vrtićima boravilo 18.000 dece, dok ih je prvog dana pod povratku bilo 3.430.

Najveća "gužva" je u novobeogradskim obdaništima sa 2.848 mališana. Da se iz dana u dan povećava broj dece koja se vraćaju, pokazuje i podatak da je u utorak u vrtiće PU "11. april", došlo 300 najmlađih više, nego u ponedeljak. Sledi Zvezdara sa 1.976 dece, Čukarica - 1.826, Palilula 1.797... Najmanje ih je u Sopotu 144, a od gradskih opština u vrtićima na Starom gradu - 682.

- Dece je više nego pre tri nedelje, što je i očekivano, jer se sve veći broj firmi vraća na stari režim rada - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - I dalje to je nešto manje od trećine ukupno upisane dece, ali i sa tim briojem vrtići mogu nesmetano da rade i u ovim okolnostima. .