Klubovi i barovi pred gašenjem?

V.P.M.

petak, 29. 05. 2020. u 11:33

Клубови и барови пред гашењем?

Foto N. Skenderija

Zbog pandemije korone zabrana poslovanja traje od 12. marta, a dugovi rastu
UDRUŽENjE barova i klubova iz Beograda, deo privrede koji zapošljava oko 14.000 stalno i honorarno zaposlenih, a donosi milione evra na godišnjem nivo, što kroz namete, što kroz direktan uticaj na generisanje posete turista, u otvorenom pismu upozorilo je javnost da im preti potpuno gašenje.

- Padom prihoda od 100 odsto za vreme zabrane rada, nismo u mogućnosti da isplatimo namete koji svakog meseca stižu na naplatu - navodi se u pismu koje potpisuju klubovi i barovi ("Hajp", "Leto", "Bitef art kafe", "Soul sosajeti", "Ben Akiba", "Mladost", "Ludost", "Gajba", "Drvo javorovo", "Mali pijac", "KGB", "Polet", "Gotik", splav "River", "Šejk end šejk", "Fristajler"...). - Klubovi koji rade samo tokom zimske sezone potpuno su prekinuli rad 12. marta, nakon zabranje okupljanja više od sto osoba. Prekid rada i dalje traje, jer je još na snazi zabrana okupljanja više od sto ljudi, a po trenutnim najavama, ovaj limit će biti promenjen tek 15. juna, čime zabrana poslovanja za klubove i noćne barove traje tri meseca i tri dana.

Prihod koji bi klubovi ostvarili od marta do juna, objašnjava se u pismu, osnovni su izvor sredstava kojima oni obezbeđuju svoj opstanak u letnjem periodu, kao i sredstava amortizacije za novu radnu sezonu. Grad Beograd je doneo odluku da se kirija za mesec i po dana za vreme zabrane poslovanja uplati umanjena za 50 odsto, ukoliko se plati do Nove godine, ili u celosti na 12 mesečnih rata u toku 2021.

- Niko od nas, vlasnika, nije tražio ništa za sebe - rekao je, za naš list, Miša Relić, koji je u "Bitef art kafeu" ugostio mnoge svetske muzičke zvezde. - Prestali smo sa radom 12. marta i ne tražimo amortizaciju, niti izgubljeni profit. Moji mesečni troškovi (doprinosi, struja, zakup lokala) iznose od 800.000 do milion dinara mesečno. Toliko prosečan ugostiteljski objekat mesečno daje državi. Pod ovim okolnostima, 1. januara dugovaću državi četiri-pet miliona dinara, a to većina klubova neće moći da izdrži. Nemamo ništa protiv odluka družave, pridržavamo ih se, ali ne razumemo to da državi dugujemo tri miliona dinara za tri meseca tokom kojih nismo radili. Nadamo se da ćemo uz pomoć Privredne komore Srbije, sa kojom imamo sjajnu saradnju, dati naše predloge kako bismo prevazišli ovu situaciju. Podsećam, beogradski klubovi su pravi mamac za turiste, i čine Beograd prestonicom noćnog života, čime se praktično pomažu turizam i hotelijerstvo. Želimo da verujemo da sve što smo uradili za naše lokale i grad ima vrednost, i da će ta vrednost biti prepoznata, kako bismo opstali.

Foto N. Fifić

Oko 14.000 zaposlenih u klubovima i barovima platama izdržava svoje porodice, a gašenjem lokala biće ugrožene i stotine firmi koje ih snabdevaju ili opslužuju. Mere pomoći od tri plate zaposlenima, koje je država donela i koje su mahom prihvatane bez otpuštanja zaposlenih, jednostavno nisu dovoljne da ova grana opstane i izdrži do oktobra, kada će verovatno moći da posluju u punom kapacitetu. Da bi jedan klub opstao, u zavisnosti od kapaciteta, potrebno je da primi od 150 do 700 osoba po večeri. Ukoliko se klubovima i barovima zvanično i dozvoli rad uz restriktivne mere (broj gostiju), izvesno je da lokali neće biti u mogućnosti da ostvare promet koji bi pokrio sve troškove, što praktično znači da će biti prinuđeni da stave "ključ u bravu", a veliki deo zaposlenih ostaće bez primanja.

Komentari (2)

Рашо

29.05.2020. 13:36

Ето ти сад, каква национална трагедија, пропашће кафане! Не би ме чудило да се нађе "памети" код ове власти и са грбаче поштеног народа намире власнике кафана. Нема за лечење деце, за породиље, пољопривредника, ... ипак, убеђен сам, наћи ће се за кафанџије!

Капиталистички социјализам

29.05.2020. 15:47

Расту и дугови грађана, који неће имати од чега да их плате и издржавају своје породице.Хоће ли и њима држава и банке опростити исте?

Vanja

30.05.2020. 16:35

Evo, placem, suza suzu stize. Ne brinem za te likove sto drze te kafancuge i splavcuge, imaju oni u steku da 10 godina nist ne rade. Nisu zaludu placali radnicima minimalac, ako i toliko, decenijama.