Za montažu statue Stefana Nemanje rok 45 dana: Evo kada se očekuje završetak radova na Savskom trgu

S. B. MILOŠEVIĆ

petak, 22. 05. 2020. u 09:41

За монтажу статуе Стефана Немање рок 45 дана: Ево када се очекује завршетак радова на Савском тргу

PROMENA Budući izgled Savskog trga

Završetak obnove Savskog trga pomera dopremanje spomenika iz Rusije. Prvo se postavlja konstrukcija visoke 23 metra
U SKLOPU radova na rekonstrukciji Savskog trga, čiji se kraj, prema najnovijim informacijama, očekuje u drugoj polovini septembra, predviđena je i izgradnja nove kanalizacione crpne stanice, kod bisokopa "Partizan". Svi kolektori koji su bili povezani na staru kanalizacionu crpnu stanicu, biće povezani na novu, kapaciteta sedam kubnih metara u sekundi. Bez obzira na to što nije reč o malom poslu, najveći deo vremena oduzeće dopremanje i montaža spomenika Stefana Nemanje, a ne crpna stanica.

- U Savskoj ulici postoji više kolektora opšteg tipa, koji primaju i upotrebljenu i atmosfersku vodu, a koji su dimenzija od 60 sa 110 centimetara do 135 sa 250 centimetara. Kolektori iz Savske ulice prikljupljaju vodu iz blokova između ulica Sarajevske i Savske, a kolektor iz Karađorđeve prikuplja vodu iz pravca Pariske i Gavrila Principa. Dakle, ovi kolektori će biti povezani na novu crpnu stanicu - kažu u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".Gradski urbanista Marko Stojčić kaže da će nadzemni deo postojeće crpne stanice, koja se nalazi kod bolnice "Sveti Sava", biti porušen, dok će podzemni biti zatrpan. Kaže i da je ta nova stanica tehnološki modernija, pa će bolje i raditi. To neće uticati na kvalitet radova same saobraćajnice, jer veza između Nemanjine i Savske upravo prolazi preko crpne stanice.


Pročitajte i: Savski trg biće novi centar Beograda- Ono što nama pomera rokove jeste spomenik Stefana Nemanje, koji treba da bude dopremljen iz Rusije. Nadamo se da će situacija po pitanju virusa korona u toj zemlji narednih dana biti povoljnija, kako bi konvoj šlepera teških više desetina tona krenuo ka Srbiji. Kad stignu kamioni, trebalo bi da dođu autor spomenika i radnici. Statua visine sedmospratnice stiže u delovima i oni će je sastavljati na samom trgu. Montiranje i postavljanje će trajati najmanje 45 dana - kaže gradski urbanista.

Prema Stojčićevim rečima, tek onda može da usledi uređenje partera oko spomenika. Kako tvrdi, teški kamioni bi uništili ploče, ako bi ih sada majstori postavili, a potrebno im je ostaviti i prostora za manevrisanje prilikom istovara i montaže.


OD JUNA I KROZ SAVSKU ULICU


PREMA najavi gradskog urbaniste, saobraćaj od Nemanjine ka Savskoj ulici biće pušten početkom juna.

- Prvo smo hteli da tu vezu pustimo dve nedelje posle veze sa Karađorđevom. Onda su iz Sekretarijata za saobraćaj kazali da ta saobraćajnica nije toliko kritična za odvijanje saobraćaja i da može da se sa njom sačeka. A nama je tako bilo lakše, jer smo izbegli da vozila idu kroz gradilište. Sada se ukazala potreba da se pojača odvijanje saobraćaja u tom delu. Zato će početkom juna proraditi i deonica od Nemanjine ka Savskoj kao privremena veza.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Србин са Косова

22.05.2020. 10:17

Ово је споменик Стефана Немање? То није Стефан Немања! Сви познајемо лик Стефана Немање, сваки српски манастир има фреску са његовим ликом! Шта би са оним спомеником који је први пут објављен у Новостима када је завршен конкурс? Мозаици на главном, западном порталу храма Св. Саве у Београду не приказују Саву и Немању онако како су изгледали, такође? На милешевском Св. Сави у 17.в. Митрофановић је доцртао фрањевачки торзион! На припрату Немањине Студенице, 2019. окачен је латински крст!.

Ljubo

29.05.2020. 14:47

@Србин са Косова - Niko ne moze sa sigurnoscu tvrditi kako je uzgledao Stefan. Sto se tice fresaka one nista ne dokazuju jer su radjene na osnovu zamisli autora dugo nakon njegove smrti a i freske nikada nisu pretstavljale likove u realnom izgledu.