Nema više RASKOPAVANjA rekonstruisanih ulica, jer se neko setio da treba sprovesti HITNE RADOVE: Skupština grada usvojila niz odluka o prestoničkim putevima

M. STANOJKOVIĆ / S. VIDAČKOVIĆ

04. 03. 2020. u 07:52

Нема више РАСКОПАВАЊА реконструисаних улица, јер се неко сетио да треба спровести ХИТНЕ РАДОВЕ: Скупштина града усвојила низ одлука о престоничким путевима

JEDNOGLASNO Odbornici su se izjašnjavali o 35 tačaka dnevnog reda/Foto: P.Mitić

Odlukom koja se tiče radova na beogradskim ulicama precizno se propisuje šta se podrazumeva pod "raskopavanjem", ko može da podnese zahtev i kome

NEUSAGLAŠENIM radovima, koji podrazumevaju asfaltiranje, potom ponovno raskopavanje zbog zamene cevi ili neke druge intervencije, ubuduće će se stati na put. Odbornici Skupštine grada na sednici u utorak, koja je, uprkos 35 tačaka dnevnog reda, protekla prilično mirno i brzo, usvojili su i Odluku o zaštiti opštinskih puteva i ulica na teritoriji Beograda, kojom će ovaj problem biti rešen. Dugogodišnja boljka glavnog grada - održavanje podzemnih prolaza, regulisaće se usvojenim konačnim Nacrtom o javno-privatnom partnerstvu.


Odlukom koja se tiče radova na prestoničkim ulicama precizno se propisuje šta se podrazumeva pod "raskopavanjem", ko može da podnese zahtev i kome, sa tačno navedenim uslovima za dobijanje saglasnosti od JP "Putevi Beograda" i Sekretarijata za saobraćaj.


- Prekinuće se sa praksom da Grad uloži u rekonstrukciju ulice, a da se posle nekoliko nedelja sve to raskopa, jer se neko preduzeće "setilo" da treba da sprovede "hitne radove" - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. - Odluka predviđa da u slučajevima kada su put i ulica izgrađeni ili obnovljeni nije dozvoljeno raskopavanje u roku od dve godine, jedino u slučajevima havarije. U suprotnom, preduzeća će biti sankcionisana. Takođe, sva preduzeća koja upravljaju linijskim infrastrukturnim instalacijama, moraće da upravljaču puta dostave godišnje planove rada do 1. oktobra, za narednu godinu.


MINIBUS I FASADE ODBORNICI su usvojili i konačni nacrt aneksa ugovora o javno-privatnom partnerstvu za minibus linije, kojima će biti pooštrene kontrole ovih prevoznika. Izmenjena odluka o postavljanju bašta proširena je na zonu usporenog saobraćaja. Osim što će umetnička dela iz Narodnog muzeja krasiti građevinske zastore, investitori koji zidaju ili obnavljaju u okviru kulturnih celina moraće da na fasadi imaju reljef ili skulpturu.


Podzemne prolaze na sedam lokacija u Beogradu, koji nikada nisu rekonstruisani, firma Digital printing center će srediti i održavati u narednih 25 godina, što su aminovali gradski odbornici.


Planovi detaljne regulacije o kojima je bilo reči na početku sednice, inspirisali su i predstavnike dela opozicije koji su pre početka zasedanja imali zamerke na plan uređenja dela Čukarice.


- PDR uređenja Sunčane doline na Banovom brdu, i Požeške ulice i Maršala Tolbuhina, urađen je u skladu sa Planom generalne regulacije po kojem je taj deo grada bio predviđen za izgradnju stambenih objekata - obrazložio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić.


Iako se u sali, tokom prilično usaglašene sednice, nije čuo glas opozicije, šef odborničke grupe SzS Nikola Jovanović ispred Skupštine rekao je da je "dnevni red sednice potvrda namere gradske vlasti da svaki pedalj javnih zelenih površina preda investitorima kako bi im povećala profit".


Pročitajte i: Rupa na putu u Železniku već četiri meseca pravi probleme i niko neće da je zakrpi: A onda su u nju upali policajci (FOTO)


* DOGOVOR Stojčić, Vesić i Nikodijević


GRAD DOBIJA PET NOVIH SPOMENIKA


PLATO ispred Spomen - groblja oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici krasiće spomenik "Večna vatra", odlučili su odbornici. Arhitektonska kompozicija posvećena borbi za slobodu srpskog i ruskog naroda biće postavljena na inicijativu Ruskog doma.

Svoje obeležje, neposredno uz zgradu Gradske uprave u Ulici 27. marta dobiće i književnik, publicista i TV novinar Raša Popov, a na Šumadijskom trgu ispred zdanja GO Čukarica postaviće se monument u čast Matije Bana, po kojem je ovaj deo grada dobio ime.

Najveći park u Mirijevu poneće ime po Teodoru Jankoviću Mirijevskom, prvom srpskom pedagogu koji je mnogo doprineo u reformi školstva.

Inicijativa da srpskom baletskom umetniku svetske slave Miloradu Miškoviću bude dodeljeno spomen-obeležje u prestonici, konačno će biti realizovana i to na Obilićevom vencu, pored zgrade Tanjug.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)