UKUPNO 52 mladih stručnjaka biće uključeno u veliki projekat izgradnje Linijskog parka koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta. Timovi projaktanata, od kojih će svaki biti zadužen za jednu od deset celina, i koji će biti spojeni u svojevrsni mozaik, predstavljeni su juče u Domu omladine.


Iako je Grad Beograd bio u pregovorima sa arhitektama angažovanim na izgradnji čuvenog parka na Menhetnu, prestonički čelnici odlučili su da priliku daju mladim stručnjacima.


- Uspeli smo da iznedrimo nove ljude i dobili smo kvalitetna rešenja za ovaj projekat - ponosno je istakao glavni gradski urbanista Marko Stojčić.


Po zadatim celinama, arhitekte pobedničkih timova imaće tri meseca da urade idejno rešenje. Njihovim radom koordiniraće Grad Beograd, zajedno sa nevladinim organizacijama, Arhitektonskim fakultetom i drugim institucijama. Plan detaljne regulacije trenutno radi Urbanistički zavod i 40 odsto posla je završeno.


- Očekuje se da će taj plan Skupština grada usvojiti krajem leta, nakon čega sledi obezbeđivanje sredstava za izgradnju Linijskog parka, u potezu od 4,6 kilometara, koja bi trebalo da počne sledeće godine - najavio je Stojčić.


Prema prvim procenama, očekuje se da će gradnja trajati oko dve godine. Tako će Beograd dobiti "linijska pluća" Starog grada i Palilule. Projekat će koštati između 40 i 50 miliona evra, a polovina sredstava biće prikupljena iz različitih donacija.Stručnjaci odabrani za rad na projektu

- Ove godine uradićemo projektnu i plansku dokumentaciju i manji deo same izgradnje. To će više biti probni deo, koji bi trebalo da pokaže kako će finalno da izgleda. U realizaciji projekta probaćemo i novi integrativni sistem koji podrazumeva učešće svih struka, uzgajanje zelenila koje će i obarati temperaturu u gradu i raditi na poboljšanju kvaliteta vazduha, praviti senke, kako bi se obezbedili bolji uslovi za pešačenje i bicikliranje. Ovaj model postaviće nove standarde u izvođenju radova i pristupu takvim lokacijama - rekao je Stojčić za "Novosti".


INSPIRACIJA - ZAGAĐENjE VAZDUHA


DUNjA Nedeljković, Dijana Savanović, Predrag Ignjatović i dr Danica Stojiljković, čine jedan od deset odabranih timova. Inspiracija za njihovo idejno rešenje bila je odbrana od zagađenja vazduha, a projektom su predvideli i više zelenila, za koje smatraju da nedostaju gradu.