MNOGOBROJNI srednjoškolci odlučili su da školski raspust provedu radeći. Zbog zahteva poslodavaca za radnicima koji mogu biti i maloletni, omladinske zadruge su ponude oglasile srednjim školama, koje su se uključile u predstavljanje radnih mesta učenicima.

Srednjoškolci su trenutno najviše angažovani na poslovima lepljenja deklaracija, dok određen broj radi kao publika na snimanjima serija ili emisija. Oni otporniji na hladno vreme odlučili su se da dele reklamne materijale prolaznicima.

- Zadovoljni smo brojem prijavljenih omladinaca, jer je ovo vreme kada je smanjena aktivnost studenata u traženju poslova zbog ispitnih obaveza - kažu za "Novosti" u Omladinskoj zadruzi "Bulevar". - Cene dnevnica se kreću od 1.500 dinara za poludnevnice u trajanju od četiri sata do 3.500 dinara za teže fizičke poslove. Za osam sati angažovanja omladinci u proseku zarade oko 2.000 dinara.

Popularni posao za mlade već nekoliko sezona unazad je i rad u kol-centrima. Radnici se angažuju, uglavnom, na duži vremenski period, minimum mesec dana, a zarada može i da pređe prosečnu republičku platu.


PROČITAJTE JOŠ: Sprečena nadogradnja u Krunskoj: Investitor pokušao da na postojeći objekat dozida dva sprata


- Nekoliko meseci unazad, imamo po tri,četiri organizovana razgovora nedeljno za rad u kol-centrima - kažu nadležni iz zadruga. - Mesečna plata može da dostigne i iznos od 70.000 dinara, a u pojedinim centrima je poznavanje stranih jezika jedini uslov za rad.

U zakonu koji uređuje poslovanje studentskih i omladinskih udruženja, navodi se da je poslodavac dužan da uplati novac na račun zadruge najkasnije osam dana od obavljenog posla, dok ona ima na raspolaganju tri dana da tu sumu, sa porezima i doprinosima, prosledi svom članu. To znači da omladinac koji je obavljao posao treba da dobije naknadu za svoj rad u roku od 11 dana. Ipak, praksa pokazuje da je situacija drugačija, i da omladinci na uplatu nekad čekaju i po dva do tri meseca, dok zadruge ističu da je problem uglavnom u poslodavcima, koji kasne sa uplatama.


TOKOM LETA VIŠE PONUDA

OMLADINSKE zadruge tokom letnjih meseci nude više poslova omladincima. Sobarice, spremačice, konobari i šankeri imaju najviše šansi tokom leta zbog povećanog broja stranih turista u prestonici. Međutim, sezonski poslovi poput berbe voća nisu popularni među mladim Beograđanima.