DELOVI novog grba urađenog po uzoru na stari grb Kraljevine Jugoslavije sa dva krilata lava vraćeni su na staro mesto - zgradu Glavne železničke stanice iznad rimskih cifara, na mesto na kome se amblem nalazio od 1885. godine.

Kompozicija dva grifona koji drže kartušu na kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije sa krunom na vrhu, uništena je i sklonjena 1945. godine, posle Drugog svetskog rata sa ove lokacije, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Inače, delo je dugačko 3,9 a visoko 1,15 metara.

- Tokom trenutne rekonstrukcije fasade stanice, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda rekonstruisao je kompoziciju na osnovu starih fotografija. Tako će grb Kraljevine Srbije ove godine, posle 75 godina, biti vraćen na mesto na kome se nalazio od 1885. godine - rekao je Vesić.

On je podsetio da je zgrada Železničke stanice izgrađena 1884. godine, neposredno pre uspostavljanja prve železničke veze u Srbiji, kao i da je u vreme građenja predstavljala jedno od najmonumentalnijih zdanja tadašnje kraljevske prestonice.


ISTOK I ZAPAD

IZGRADNjOM zgrade Glavne železničke stanice, tadašnja Kraljevina Srbija završila je projekat železnice koja je povezala istok i zapad Evrope, kako se i obavezala na Berlinskom kongresu. Inače, zbog svojih kulturno-istorijskih i arhitektonskih vrednosti ovo zdanje proglašeno je za spomenik kulture 1983. godine.