GRAD Beograd bez odlaganja treba da donese novu odluku o postavljanju plutajućih objekata na teritoriji prestonice i spreči ugrožavanje bezbednosti građana. Ovo je deo saopštenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, povodom požara koji se prošlog ponedeljka dogodio na Savskom keju, kada je u Bloku 44 izgoreo splav "Cunami" koji, kako je saopšteno, nije imao sve potrebne dozvole. Uz to, u Ministarstvu tvrde i da je vlasnik pokušao da prevari inspekciju.


Iz ovog ministarstva upozoravaju da upotreba splavova koji nemaju sve potrebne dozvole, a na koje dolazi više stotina ljudi tokom dana, predstavlja ozbiljan rizik koji može dovesti ne samo do uništavanja imovine, već i do ugrožavanja života.

- Nijedan od splavova koji su izgoreli nije imao sproveden tehnički pregled niti izdatu plutajuću dozvolu - navode nadležni.


- To je slučaj i sa ostalim objektima u lancu "Cunami", koji nemaju tehnički pregled niti važeću dozvolu, sa izuzetkom splava "Cunami 5". Nesavesni vlasnik pokušao je da obmane javnost da su izgoreli objekti imali izvršene preglede i važeće dozvole, tako što je prikazao samo deo dokumentacije koju je izdalo Ministarstvo, a koja se odnosi na "Cunami haus 9", koji nije bio zahvaćen požarom.


Pročitajte i: "Vatreni cunami" “potopio” splavove: Samo jedan od šest i to onaj koji nije goreo ima plovidbenu dozvolu


Takođe, isti vlasnik pokušao je i da obmane inspekciju Ministarstva tako što je registracionu oznaku "Cunami 5", dodelio splavu "Cunami 2" koji je izgoreo, kako bi "dokazao" da je makar jedan od uništenih objekata imao plutajuću dozvolu, zbog čega je inspekcija protiv njega podnela prijavu.


STROŽE KONTROLE

IZ nadležnog ministarstva najavljuju da će u narednom periodu pooštriti kontrole splavova, što očekuju i od prestoničkih opština. Takođe, na travi kod obale nastalo je ruglo jer se tu sada gomilaju ostaci ugljenisanih delova "Cunamija".