ISPRED Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu okupio se veliki broj ljudi, kako studenata tako i građana, na protestu podrške Srbima SPC u Crnoj Gori, koji žele da iskažu nezadovoljstvo povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Noseći transparente i zastave na kojima je pisalo "Hrabro za Kosmet", "Ne damo svetinje", okupljeni su skup počeli minutom ćutanja Oliveru Ivanoviću, koji je ubijen pre godinu dana.


Na skupu će govoriti Milan Knežević, poslanik iz Crne Gore, Branko Rakić, profesor na Pravnom fakultetu, Branimir Nešić, direktor izdavačke kuće Katena mundi, Željko Čurović, udruženje “Savez Srba iz Crne Gore”, Časlav Koprivica, profesor na FPN-u, Čedomir Antić, profesor na Filozofskom fakultetu, Nemanja Vučković, predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta i studenti Univerziteta u Beogradu.


Umetnički program izvode guslar Vukojica Sandić i muzički sastav “Kosovski božuri”.

PROČITAJTE JOŠ - "Ne dirajte svetinje": Italijani protestovali ispred konzulata Crne Gore zbog otimanja hramova SPC (FOTO/VIDEO)

Nakon skupa organizovana je šetnja do Saborne crkve gde će se od 20 časova služiti moleban podrške srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.


Foto: P. Milošević


Molebani i protesti već nekoliko nedelja traju širom Srbije i Crne Gore. Ovi protesti su usledili pošto je Skuština CG usvojila Zakon o slobodi veroispovesti, koji predstavlja udar na srpske svetinje u CG.

Foto: P. MiloševićFoto: P. Milošević