VODOVODNA cev koja je u nedelju uveče pukla u Ulici Milana Uzelca na Kalvariji napravila je pravu havariju u ovom delu Zemuna. Osim što je asfalt bio poplavljen, zgrade na broju 9 i 11 ponovo su počele da tonu!


Nadležne ekipe JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" u toku dana su sanirale kvar na cevi i zatrpale rupu. Ipak, dotrajale cevi nisu najveći problem koji imaju žitelji ovih višespratnica.


Njihove muke počele su pre više od godinu dana, kada su obilne kiše potkopale temelje zgrada, koje su počele da tonu. Zidovi pucaju, grede se odvajaju, a nebo se vidi kroz krov. Ni sami više ne znaju koliko su se puta obraćali nadležnima, ali rešenja i dalje nema.


Stručnjaci iz Gradskog zavoda za veštačenje prošle godine utvrdili su da je uzrok sleganja tla nepostojanje kišne kanalizacije. Kako su nam ispričali ogorčeni stanari, oni sada iz svog džepa moraju da plate izradu elaborata koji će napraviti Građevinski fakultet.


PROČITAJTE JOŠ: Mladići divljali u beogradskoj garaži: Popeli se na poslednji sprat i otkinuli kamere (VIDEO)


- Nama je u interesu da se ovaj problem što pre reši, tako da je svaki stan izdvojio novac kako bismo platili izradu tog dokumenta kojim bismo dokazali da mi nismo krivi za ovaj problem - kažu stanari. - Hoćemo da dokažemo da su zgrade počele da tonu posle izgradnje obližnjeg parkića, jer su građevinske mašine dodatno uzdrmale tlo, koje je sklono potkopavanju. Osećamo se veoma nebezbedno.


Nadležni iz GO Zemun i Grada dosad se nisu oglašavali o ovom pitanju, niti su ugroženim stanovnicima zgrada iz Ulice Milana Uzelca ponudili konkretno rešenje.


OTPADA FASADA


NIJE samo nebezbedno boraviti u stanovima, pogotovo na poslednjem spratu, već opasnost predstavlja i sam prolazak pored objekata koji tonu. Delovi fasade i maltera padaju i na stazu ispred zgrade, te je neophodna dodatna opreznost.