Defile od Moskve do Albanije

M. S.

19. 10. 2019. u 08:33

Дефиле од Москве до Албаније

Detalj sa promocije obeležavanja oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu Foto P. Mitić

Programi povodom obeležavanja "Dana slobode" počeli, a, prema najavama, treba da traju do petka, 1. novembra. Ceromonija u nedelju od 12.00, a istovremeno će biti emitovana radio-drama "Slobodni Beograd"
OBELEŽAVANjE "Dana slobode" počelo je juče i trajaće do 1. novembra. U nedelju od 10.00 biće položeni venci i intonirana himna na Groblju oslobodilaca Beograda, a u podne krenuti memorijalni defile "Pobeda slobode" od Hotela "Moskva" do Palate "Albanija", dok će istovremeno biti emitovana radio-drama "Slobodni Beograd".

- Na sve značajnije spomenike iz dva svetska rata biće položeni venci i odata počast žrtvama - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Očekuje nas i postavljanje nove spomen-ploče na rekonstruisanom Trgu republike, i to na mestu gde su 1944. godine sahranjeni crvenoarmejci.

PROČITAJTE JOŠ - BEOGRAĐANI, NAORUŽAJTE SE STPLjENjEM: Prestonica će u subotu biti "blokirana"

Na tom mestu počivali su do 1954. godine, kada je napravljeno Groblje oslobodilaca na koje su tela preneta. Slaveći slobodu, slavimo i našu umetnost koja se razvija u slobodnom Beogradu. Istovremeno, ti dani imaju i obrazovni karakter, da mlade generacije uče i budu spremne da se odupru raznim revizijama istorije, koje su, nažalost, prisutne u 21. veku.

Centralna manifestacija biće zaokružena koncertom simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Bojana Suđića na Trgu republike u nedelju od 18.00.

Od 21. do 25. oktobra na Savskoj promenadi biće prikazana izložba "Građani dočekuju ratnike", dok će 29. oktobra od 11.00 na platou ispred Skupštine grada biti predstavljen autorski projekat Milovana Vitezovića i reditelja Slavenka Saletovića "Od slobode do slobode".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije