NASTAVAK radova na uređenju Savskog keja, od Brankovog mosta do Kalemegdana, zakočila je jedna kafana - restoran "Promaja" u Karađorđevoj 8. Grad za ovaj posao nije uspeo da dobije građevinsku dozvolu, jer je vlasnik, uprkos rešenju o rušenju, koje je prvi put put dobio 2016. godine, pokrenuo sudski spor protiv Grada i Republike. Termin za rušenje bio je 10. septembar, ali ga je privremeno zaustavio Viši sud, do okončanja spora.

Prema rečima Džafera Ahmatovića, vlasnika restorana, prvo rešenje o rušenju na adresu "Promaje" stiglo je oktobra 2016. godine. Odeljenje građevinske inspekcije Opštine Stari grad vlasniku nalaže da u roku od pet dana "ukloni sve bespravno izvedene radove na izgradnji ugostiteljskog objekta", uz napomenu da žalba na rešenje ne odlaže njegovo izvršenje.

Novo rešenje stiglo je u februaru 2018. godine. U njemu se navodi da prestaje da važi rešenje Odeljenja za komunalno-stambene poslove Opštine Stari grad iz 1968. godine i obavezuje se vlasnik da ukloni montažni objekat na Savskom putničkom pristaništu, čije je podizanje odobreno rešenjem iz 1968. godine, bez prava na nadoknadu.


PROČITAJTE JOŠ - Ruše sve objekte na ulazu u budući tunel

U Obrazloženju rešenja stoji da je rešenjem iz 1968. odobreno preduzećima "Generalturist" i "Dalmacija", od kojih je Ahmatović kupio lokal 1992. godine, podizanje objekta za potrebe poslovnice i restorana. Međutim, u ovom rešenju utvrđena je i obaveza ovih preduzeća da objekat uklone bez prava na naknadu, u slučaju sprovođenja urbanističkog plana ili kada nastupe drugi opravdani razlozi. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda podnela je prošle godine zahtev za prestanak važenja rešenja iz 1968. jer se zemljište privodi nameni u cilju planirane rekonstrukcije Savskog keja.

- Tužio sam i Beograd i Republiku zbog osporavanja vlasništva - priča Ahmatović za "Novosti". - Razumem šta je javni interes, ali ovde ne planiraju gradnju škole, vrtića. Čak je i planom predviđeno postojanje ugostiteljskih objekata.

Povodom ove tužbe, zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da "rekonstrukcija Savskog keja još nije počela jer nasred keja jedan bahati Beograđanin drži nelegalno kafanu i pokušava na svaki način da opstane tu iako nema nijedan pravni osnov".

PROČITAJTE JOŠ - Savski trg: Radovi najpre ispred stanice

- Zamislite bilo gde u svetu da bilo ko bahato zauzme kej ili trg ili ulicu, postavi nelagalno baraku, pravi biznis u njoj i još se ruga državi. Prema tome, Beograđani treba da znaju da još nemaju sređen kej na kome će biti prostora za odmor, dečja igrališta i biciklističke staze jer bahati vlasnik "Promaje" misli da je njegov interes važniji od javnog interesa. To tako neće moći i budite sigurni da će ovo ruglo od objekta na javnoj površini biti uklonjeno, a da će kej biti rekonstruisan. Kao što će biti završena i rekonstrukcija Karađorđeve, protiv koje isti taj čovek organizuje građane - navodi Vesić.


MESTO SUSRETA KAPETANA

DžAFER Ahmatović navodi da je davao predlog da se "Promaja" uklopi u novo idejno rešenje, i da želi da je obnovi i sačuva.

- Neka "Promaju" izdvoje kao parcelu, a onda oni mogu da dobiju dozvolu za nastavak renoviranja keja. A ako izgubim proces na sudu, onda neka me ruše. Ali ova kafana postoji ovde još od 1906. Ovo je mesto okupljanja lađara i kapetana.