REKONSTRUKCIJA Savskog trga počela je sredinom avgusta, kada je plato kod okretnice autobusa raskopan. Ipak, veći radovi počeli su u subotu, skidanjem površinskog sloj asfalta ispred Stare železničke stanice. Glavni gradski urbanista Marko Stojčić potvrđuje da će saobraćaj sve vreme rekonstrukcije platoa biti u funkciji.

- Prva faza radova obuhvatiće izgradnju platoa ispred stanice - pojasnio je Stojčić. - Drugi deo radova podrazumeva izgradnju crpne stanice, a treća izgradnju celokupne tramvajske mreže i kolovoza. Ipak, zastoja u saobraćaju neće biti jer će se prvo graditi obodna kružna saobraćajnica koja zaokružuje sam prostor Trga. Tek kada sve to bude izgrađeno i tramvaji budu pušteni u rad, izvođač radova će početi da radi na rekonstrukciji polukruga koji zauzima Savski trg. Četvrta faza je postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, čiju poziciju smo pažljivo birali, i nalaziće se na mestu sadašnjeg ukrštanja tramvajske pruge - kazao je gradski urbanista.


PROČITAJTE JOŠ: Pinosava dobija 18 golf terena na više od 63 hektara

Stojčić je naglasio i da je čelnicima grada bilo veoma važno da se obezbedi funkcionisanje saobraćaja, zbog čega je bilo neophodno obaviti sve pripremne radnje na vreme.

U planu je da Trg bude otvoren u februaru, na Sretenje, 2020. godine.


NOVO RUHO

OSIM uređenja fasade zgrade Železničke stanice, koja je već pod skelama, i stare zgrade prekoputa Savskog trga će dobiti novo ruho. Zgrada "Pošte" u Savskoj ulici, dobiće izgled koji je imala pre Drugog svetskog rata.