BG vozom i do Pančeva

S. B. MILOŠEVIĆ

28. 08. 2019. u 11:40

БГ возом и до Панчева

Foto: Ž. Kenežević

Gradska železnica biće produžena do Mladenovca, a od 8. decembra saobraćaće do lazarevca; Stanica Đurinci povezaće prestonicu i Sopot

BG voz od 1. septembra ide do Mladenovca, od 8. decembra trebalo bi da vozi do Lazarevca, a u budućnosti bi mogao da saobraća i do Pančeva! Čelnici prestonice pregovaraju sa kolegama iz grada na Tamišu da se postojeće linije BG voza produže od Ovče do banatskog grada, kako je to bilo nekada.

Da su pregovori u toku, juče je saopštio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je najavio da će Grad od 1. septembra finansirati polaske BG voza na relaciji Beograd centar - Mladenovac.

- Veliku pažnju pridajemo saobraćajnom povezivanju svih delova grada i zato smo zajedno sa kompanijom "Srbija voz" pokrenuli linije BG voza od Mladenovca do stanice Beograd centar. Vozovi će iz "Prokopa" polaziti za Mladenovac u 4.22, 15.56 i 16.56 dok će iz Mladenovca za prestonicu ići u 5.47, 6.07 i 18.32 - rekao je Vesić.

Pojasnio je da će ovom linijom sa centrom Beograda biti povezan i Sopot preko stanice Đurinci i dodao da je Grad još početkom ove godine pokrenuo inicijativu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i "Železnici Srbije" da se pokrenu ove linije BG voza i da su naišli na podršku.

PROČITAJTE JOŠ - "Pobednik" će prezimiti u Smederevu

- Tokom vremena broj linija za Mladenovac biće povećavan kako kapaciteti železnice to budu dozvoljavali, jer u toku je rekonstrukcija pruge. Početkom decembra BG voz će početi da saobraća i do Lazarevca preko Barajeva, što znači da će i ove dve beogradske opštine biti povezane BG vozom sa centrom Beograda. Ovo je značajan deo našeg sistema javnog prevoza, a nezavisno od projekta izgradnje metroa radićemo nove linije BG voza - kazao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je pojasnio da za treću liniju BG voza, od Makiša do Ade Huje, tek treba da se urade studije i da su mala ulaganja u pitanju.

- Potrebno je da se uredi 700 metara trase kako bi se postojeća železnička infrastruktura povezala sa budućim metroom. Ta trasa ne traži mnogo ulaganja, ali su nam potrebna nova vozna sredstva. Nove kompozicije biće nam neophodne i zbog drugih budućih linija BG voza, pre svega onih do Surčina i aerodroma, i to je posao koji nas čeka narednih godina - kazao je Vesić.

NEMA VALIDATORA NA STANICAMA

POŠTO na stanicama duž linije do Mladenovca još nema barijera sa "busplus" validatorima, a neće ih biti ni u voznim kompozicijama, Mladenovčani će, barem u početku, moći besplatno da se voze do prestonice. Inače, linija od "Prokopa" do Lazarevca duga je 59,5 kilometara, a od Resnika do Lazarevca 45,4 kilometra. Od "Prokopa" do Mladenovca ima 50,4 kilometra, a od Mladenovca do Resnika 36,3 kilometra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Pancevac

28.08.2019. 19:49

Pancevo je de fakto deo Beograda, na 20 min od centra. Ko nikada nije bio u Pancevu moze da misli da je to ko zna gde. Iz Beograda se vidi Pancevo ali ne i obrnuto. Pruga je nova izgradjena i istog momenta je ukinut Beovoz. Zasto?

milo

28.08.2019. 20:26

@Pancevac - zato sto generalno pancevo pripada vojvodini i ne moye da vozi beograd voz nego bi trebalo uvesti drugu liniju voza kako bi rasteretili pancevacki most od guzi i divljih taksista koji voze i deru narod, samo covek sposoban iz vlasti bi ovo pitanje resio.