IZMENOM Statuta grada pre mesec dana, opštine su dobile posao legalizacije i izdavanja građevinskih dozvola do određene kvadrature. Ipak, predmeti iz gradskih kancelarija tek se pakuju i popisuju, pa će biti potrebno i do nekoliko meseci da stignu do stolova opštinskih službenika.

Dok traje vakuum, građani će morati da se strpe za rešavanje slučajeva, a novi zahtevi će do prenosa nadležnosti, prema nezvaničnim informacijama, podnositi u katastru.

Kao jedna od ključnih izmena najvažnijeg akta grada tiče se toga da će 10 gradskih opština ubuduće obavljati legalizaciju do 400 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadrata. Prigradske će legalizovati do 3.000 kvadrata, dok će dozvole za gradnju izdavati do 5.000 kvadrata.

PROČITAJTE JOŠ - Šalju izvršitelje zbog jednog računa

Međutim, svi predmeti u gradu, koji se odnose na pomenute kvadrature, a ima ih dosta, moraju da se srede, pa tek onda proslede na dalje rešavanje opštinama.

- Čekamo da nam pošalju te predmete pa da počnemo da radimo - navode u upravi Opštine Stari grad. - Koliko znamo, na stolu su spakovani, ali neće stići do nas narednih meseci.

PRESELjENjE GRAĐAVINSKIH INSPEKTORA POČETKOM godine građevinska inspekcija prešla je u nadležnost grada, pa su se 33 opštinska inspektora premestila na novo radno mesto u gradskoj upravi. Krajem prošle godine doneta je odluka da poslove legalizacije do 200 kvdarata preuzmu opštine, pa se oko 130.000 predmeta za ozakonjenje od početka godine već selilo u opštine.

Kako smo uspeli da nezvanično saznamo u Sekretarijatu za legalizaciju, zaposleni imaju pune ruke posla da pakuju mnogo predmeta, pa se ne očekuje da slanje počne pre kraja septembra.

- Taj proces prebacivanja trajaće i nekoliko meseci. Još ne možemo da znamo kada će stići u opštine. Trenutno popisujemo, sortiramo. Potrebno je i da se opštine usklade sa statutom grada - rečeno je nezvanično u nadležnom sekretarijatu.

I dok građani čekaju rešavanje njihovih predmeta, dok opštine ne preuzmu novu nadležnost, sugrađani će imati problema, jer to više nije gradska briga, a nije još postala ni opštinska.

- Dok opštine ne preuzmu, najverovatnije će se to raditi u katastru, ali to još nije definitivna odluka.

Sudeći po redovima koji su uveliko u katastru kada je reč o drugim predmetima koje građani treba da reše, ukoliko katastru pripadne još i ovaj posao, čekanje će potrajati.