Usvojen rebalans budžeta Beograda i izabran zaštitnik građana

Agencije

04. 03. 2019. u 10:36

Grad će uzeti kredit od 35 miliona evra od komercijalnih banaka a 10 miliona evra će dati GSP iz sopstvenih prihoda

Усвојен ребаланс буџета Београда и изабран заштитник грађана

Sednica skupštine Beograda
Foto: Tanjug

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas rebalans budžeta za 2019. godinu koji predviđa 35 miliona evra kredita za kupovinu između 210 i 230 autobusa za potrebe Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP).

Grad će uzeti kredit od 35 miliona evra od komercijalnih banaka a 10 miliona evra će dati GSP iz sopstvenih prihoda.

Komercijalne banke će moći da daju ponudu za kredit a grad će se odlučiti za onu ponudu koja bude imala najpovoljnije uslove.

Za rebalans budžeta su glasali odbornici vladajuće većine a protiv su bili odbornici Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića.

Pročitajte još - Odbornici u ponedeljak o rebalansu budžeta, nazivima ulica...

Sednici nisu prisustvovali odbornici Saveza za Srbiju, Pokreta slobodnih građana i Građanskog demokratskog foruma.

Odbornici su danas izabrali i Mirka Valjarevića za zaštitnika građana Beograda. On je bio dugogodišnji sekretar Pravnog fakulteta u Beogradu.ZADARSKA ULICA DOBIJA IME PO ĆOSIĆU, TRAVNIČKA PO EKMEČIĆU

Zadarska ulica u Beogradu poneće ime po istaknutom književniku Dobrici Ćosiću, a Travnička po istoričaru Miloradu Ekmečiću, odlučili su odbornici Skupštine grada Beograda. Incijativu za promenu naziva te dve ulice beogradske ulice podneo je, kao građanin, predsednik Aleksandar Vučić.

Dobrica Ćosić je rođen 1921. godine u selu Velika Drenova, kod Trstenika. Školovao se u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Bukovu, kod Negotina. Drugi svetski rat je prekinuo njegovo školovanje, pa je kasnije završio Višu političku školu. Od kraja šezdesetih godina prošlog veka sve snažnije se suprotstavlja Titovoj politici, a od 1951. je postao slobodan umetnik, književnik koji je romanima iskazivao i svoje političke stavove.

Književni rad započeo je romanom "Daleko je sunce" 1951. godine, a 1954. godine objavljen je njegov drugi roman "Koreni". Autor je i romana "Deobe", a u periodu od 1972. do 1979. godine napisao je istorijski roman "Vreme smrti" u četiri knjige. Ćosić je preminuo 18. maja 2014. u Beogradu.

Milorad Ekmečić je bio istaknuti istoričar koji se dominantno bavio istorijom srpskog naroda u 19. i 20. veku. Rođen je 1928. godine u Prebilovcima kod Čapljine. Istoriju je studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gde je i doktorirao 1958. godine. Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu do 1992. godine kada su ga uhapsile "zelene beretke". Iz kućnog pritvora uspeo je da pobegne u Srbiju, gde je predavao kao redovni profesor od 1992. do 1994. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bio je gostujući profesor na američkom univerzitetu En Arbor u Mičigenu i na Univerzitetu u Kanzasu, a bio je i redovni član SANU. Preminuo je 29. avgusta 2015. godine u Beogradu, u 88. godini života.BEOGRAD DOBIJA SPOMENIK MIRI TRAILOVIĆ I JOVANU ĆIRILOVU

Ispred Bitef teatra u Beogradu biće podignut spomenik Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, odlučili su odbornici Skupštine grada Beograda.

Reč je o umetničkim stvaraocima koji su svojim radom obeležili ne samo jugoslovensku i srpsku, već i evropsku pozorišnu umetnost druge polovine dvadesetog veka, navodi se u obrazloženju odluke.

Između ostalog, podseća se da su Trailović i Ćirilov zajedno 1967. godine osnovali Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF). Incijativu za podizanje spomenika podneli su književni predvodilac Novica Antić, dramaturškinja Gordana Goncić i glumac Svetislav Goncić. Na sednici Skupštine grada usvojeno je i rešenje o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, čiji je zadatak da preuzme sve neophodne radnje na sprovođenju odluke o podizanju tog spomenika
.


PARK NA SAVSKOM VENCU DOBIJA IME "BRANKO PARAĆ RELJA"

Park koji se nalazi pored Osnovne škole "Stefan Nemanja", na uglu Ulica Vase Pelagića i LJube Jovanovića u Beogradu, dobiće ime po narodnom heroju i učesniku Narodnoslobodilačke borbe, Branku Paraću Relji.


To su danas odlučili odbornici Skupštine grada Beograda.

Incijativu za ime "Branko Parać - Relja" podnela je predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, navodi se u odluci, uz obrazloženje da time opština želi da sačuva sećanje na ovog narodnog heroja i doprinese očuvanju tradicije.

Branko Parać-Relja je bio učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj. Pre Drugog svetskog rata radio je u Zavodu za izradu novčanica u Topčideru, a posle okupacije Jugoslavije u leto 1941. godine postao je član udarnih grupa koje su vršile razne akcije protiv okupatora, posebno na Senjaku gde je i živeo.

Poginuo je tokom borbe kod Lapova 1943. godine.

BASTAĆU NIJE USPEO DA URUČI ZAHTEV, JER JE SEDNICA POČELA

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać pokušao je danas predsedniku Skupštine grada Nikoli Nikodijeviću da uruči zahtev za obustavu inicijative da Zadarska ulica ponese ime po književniku Dobrici Ćosiću, ali u tome nije uspeo, jer je, kako su ga radnici obezbeđenja obavestili, sednica gradskog parlamenta već počela.

Bastać je nakon toga rekao novinarima da su tokom vikenda zaposleni u opštini Stari grad anketirali stanovnike Zadarske ulice o tome da li su za promenu naziva i da "80 odsto anketiranih nije podržalo takvu inicijativu".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)